Cum intervin elicopterele MAI pentru stingerea incendiilor de padure din Masivul Bucegi

Cum intervin elicopterele MAI pentru stingerea incendiilor de padure din Masivul Bucegi

Ministerul Administratiei si Internelor a dat publicitatii imagini de la operatiunea desfasurata in cursul zilei de luni pentru stingerea incendiilor de padure din Masivul Bucegi. Potrivit imaginilor, MAI a intervenit cu saci de plastic umpluti cu apa, ce au fost incarcati in elicopter si aruncati peste zona de ardere.

Prefectul de Prahova, Marius Sersea, a declarat luni pentru Agerpres ca incendiul izbucnit in urma cu o saptamana din cauza unui fulger in Masivul Bucegi, pe un teren apartinand Casei Regale a Romaniei, a fost localizat, autoritatile lucrand pentru lichidarea acestuia.

Prefectul a precizat ca in zona s-a actionat cu doua elicoptere ale Inspectoratului General pentru Aviatie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), unul dintre aparatele de zbor fiind incarcat cu saci umpluti cu apa si efectuand sapte curse.

S-au aruncat saci cu apa pentru racirea zonei de ardere si s-a reusit localizarea incendiului, autoritatile precizand ca actiunea se concentreaza acum pe lichidarea celor doua focare existente.

Initial, autoritatile anuntasera ca au obtinut ajutorul unui avion particular pentru stingerea acestui incendiu, in conditiile in care niciunul dintre cele doua aparate de zbor ale Inspectoratului General de Aviatie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor care pot fi echipate cu dispozitive de apa nu este disponibil, unul dintre ele aflandu-se in revizie, iar celalalt avand probleme tehnice.

Totusi, avionul pus la dispozitie de firma privata nu a putut fi folosit din cauza curentilor ascendenti extrem de puternici din zona care ar fi pus in pericol viata pilotului, astfel ca s-a gasit solutia intervenirii cu elicoptere MAI din care sunt aruncati saci umpluti cu apa.

Sersea a precizat ca in zona se va interveni in continuare cu saci cu apa pana cand incendiul va fi lichidat.

Potrivit unui comunicat de presa al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Prahova, dupa terminarea interventiei de stingere din aer a incendiului, personalul specializat al Directiei Silvice Prahova va realiza o fasie de protectie pentru izolarea zonei incendiate, lucratorii urmand sa fie asigurati cu echipament specific pentru alpinism, prin grija Serviciului Salvamont Busteni si a Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova.

Un incendiu a izbucnit, in urma unui trasnet, la 1.700 de metri altitudine in Masivul Bucegi, pe un teren al Casei Regale a Romaniei aflat in administrarea Romsilva.

ISU Prahova a anuntat, duminica, printr-un comunicat de presa, ca incendiul a fost provocat de un fulger produs in urma cu o saptamana (15 iulie) si ca acesta a fost semnalat prin apel la 112 de catre conducerea Parcului Natural Bucegi in data de 21 iulie, dupa ce, initial, autoritatile au sustinut ca incendiul a izbucnit joi.

Flacarile au cuprins un teren de pe un fond forestier administrat de catre Directia Silvica Prahova – Ocolul Silvic Azuga, pe teritoriul administrativ al orasului Busteni, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi, intre Claia Mare si linia de telecabina Busteni – Babele, in zona denumita ‘Creasta cu Zambri’.

Focul a afectat o suprafata de aproximativ 1.500 metri patrati, arzand litiera si coronament de rasinoase, incendiul manifestandu-se intr-o zona inaccesibila, cu o panta de 80%, ceea ce face ca interventia pompierilor sa fie imposibila.

Suprafata afectata este inclusa intr-o arie naturala protejata de interes european (ROSCI0013 – sit natura 2000) si in rezervatia naturala Abruptul Prahovean, aceasta fiind rezervatie de interes national conform Legii 5 din 2000.

Peste o suta de persoane – pompieri, jandarmi, reprezentanti ai Garzii de Mediu, salvamontisti, angajati ai Parcului Natural Bucegi si ai Directiei Silvice Prahova, precum si voluntari – participa la actiunea de localizare si lichidare a incendiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *