Embargoul asupra importurilor de petrol din Iran ce ar trebui sa intre in vigoare de la 1 iulie

Embargoul asupra importurilor de petrol din Iran ce ar trebui sa intre in vigoare de la 1 iulie

Consiliul UE a amanat pentru sfarsitul lunii mai adoptarea unei decizii finale privind interzicerea totala a importurilor de petrol din Iran, embargo ce ar trebui sa intre in vigoare de la 1 iulie, transmite portalul economic RBC Daily, care citeaza o sursa diplomatica europeana.

Initial se presupunea ca o decizie finala cu privire la termenul intrarii in vigoare a embargoului impotriva Iranului ar putea interveni la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, prevazuta pentru luni, la Luxemburg.

„Situatia din jurul Iranului si calendarul privind instituirea unui embargo asupra livrarilor de petrol din aceasta tara au fost eliminate de pe ordinea de zi a reuniunii ministeriale de la Luxemburg, discutarea lor fiind amanata pentru urmatoarea reuniune a Consiliului UE (la nivel de ministri de externe), de la sfarsitul lunii mai”, a declarat, sub rezerva anonimatului, un diplomat european.

Potrivit informatiilor disponibile, in aceasta privinta au insistat Italia si Grecia, care se tem ca o interdictie definitiva asupra importurilor de petrol iranian poate duce la cresterea semnificativa a cheltuielilor lor pentru a-si asigura necesitatile energetice. Mai ales ca ambele tari trebuie sa puna in aplicare programe de stabilizare pentru reducerea cheltuielilor bugetare, ceea ce le face mai putin flexibile in ceea ce priveste achizitionarea de resurse energetice pe piata libera.

UE ii revin 20% din exporturile de petrol iraniene, iar principalii beneficiari sunt Grecia, Italia si Spania.

Decizia privind instituirea unui embargo la livrarile de petrol in tarile membre ale UE a fost adoptata inca la 23 ianuarie a.c., dar aria ei a fost limitata la „incheierea de noi contracte” cu Teheranul.

In ceea ce priveste contractele existente asupra furnizarii de „aur negru” din Iran in Europa, suspendarea lor a fost amanata de UE pana la 1 iulie 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *