Emisiile de carbon ale unui tricou

Simplul fapt de a detine si folosi un produs poate avea un impact mai mare decat a-l produce.Emisiile de carbon ale unui tricou

Numarand victimele din ce in ce mai multe ale dezastrelor climatice (inundatii, furtuni, secete etc.), intreaga lume a ajuns la concluzia ca principalii responsabili pentru incalzirea globala suporta de fapt cele mai mici consecinte.

O harta a vulnerabilitatii la dezastre s-ar suprapune hartii economice a lumii, iar incalzirea globala accentueaza si mai mult vastele diferente dintre diferitele zone ale Pamantului.

Desi sunt responsabile de 70% din emisiile de gaze de sera de la inceputul erei industriale, in tarile dezvoltate se gasesc doar 2% din cei aproape 300 de milioane de oameni afectati anual de dezastrele climatice. Modul in care fiecare tara face fata schimbarilor de mediu este conditionat in mare parte de resursele financiare ale fiecareia.

Dupa spusele fostului arhiepiscop din sud-african Desmond Tutu, ne indreptam spre un apartheid al adaptarii. Atenuarea schimbarilor de mediu necesita in primul rand o schimbare profunda in comportamentul uman, in special a marilor consumatori de energie.

In afara analizelor clasice de pana acum ale emisiilor de gaze de sera, bazate pe consum si productie, analiza ciclurilor de viata ale produselor schimba considerabil tiparele vectorilor incalzirii globale, prin informatii legate de modul si locul in care apar cele mai multe emisii daunatoare in cursul duratei de viata a oricarui produs.

Astfel, pentru un obiect simplu cum ar fi un tricou, s-a calculat ca doar folosirea sa poate mai mult decat dubla emisiile de dioxid de carbon. Un tricou produs in India si exportat in Germania emite in jur de 13 kg CO2, din care doar 5 kg in timpul producerii sale, din stadiul de planta de bumbac si pana la sosirea sa in Germania.

Restul de 8 kg sunt emise prin energia folosita pentru spalarea (3 kg CO2) si uscarea sa (5 kg). Tarile dezvoltate au atins nivelul actual de prosperitate pe baza unui vast consum de energie, si implicit emisii de gaze de sera. In prezent, tocmai aceasta prosperitate le face sa fie cele mai mari emitatoare - prin simplul fapt ca nivelul de trai ii permite sa aiba masina de spalat si uscator electric, un german dubleaza practic vulnerabilitatea lucratorului din fabrica de textile din India.

In aceste conditii, care ar fi optiunile?

Fie germanul sa-si spele cat mai rar tricoul, fie indienii sa faca tricouri rezistente la miros! Iata un bun exemplu de ce reducerea emisiilor este o problema atat de spinoasa si inceata.

Sursa: unfpa.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *