Emisiile de dioxid de carbon ale SUA, cartografiate cu Google Earth

O echipa de cercetatori americani a prezentat o harta interactiva realizata de Google Earth, care evidentiaza emisiile de dioxid de carbon provenind din combustia hidrocarburilor pe tot teritoriul Statelor Unite.
emisii de CO2
Harta de inalta precizie poate fi accesata pe un site al Universitatii Purdue din Indiana, care a realizat acest proiect. Se pot vedea emisiile de dioxid de carbon exprimate in tone metrice in zonele rezidentiale si comerciale, pe state si comitate si chiar pe cap de locuitor.

Botezat „Vulcan”, dupa zeul roman al focului si fierarilor, proiectul a necesitat trei ani de lucru si claseaza emisiile pe sectoare de activitate: centrale pe carbune, transport auto si aerian, sectorul auto in general si sectorul rezidential.

„Aceasta harta va permite furnizarea de informatii despre emiile de CO2 si le va face accesibile oricui online”, a explicat Kevin Gurney, seful proiectului si profesor de stiinte la Universitatea Purdue. „Speram sa transformam acest site intr-un spatiu interactiv unde publicul va alimenta sistemul cu informatii pentru a crea o imagine si mai precisa a emisiilor de CO2, la nivelul fiecarei strazi si a fiecarui imobil”, a adaugat el.

Statele Unite produc in jur de 25% din emisiile mondiale de CO2, gazul cu efect de sera ce contribuie cel mai mult la incalzirea climatica.

„Integrarea acestor date in Google Earth permite progrese in informarea publicului despre folosirea combustibililor fosili”, a subliniat Simon Ilyushchenko, inginer la Google, care a lucrat doi ani la acest proiect.

„Vulcan” a tinut cont de masuratorilor facute de Agentia americana pentru protectia mediului si de Departamentul pentru Energie. Datele folosite in prezent sunt cele din 2002, dar cercetatorii spera sa includa pe parcurs date mai recente.

Pe langa Universitatea din Purdue, la proiect au participat si specialisti de la Universitatea Colorado si Lawrence Berkeley National Laboratory. Finantarea a fost asigurata de NASA si Departamentul pentru Energie.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *