Empire State Building devine „verde”

Cea mai celebra cladire din New York, Empire State Building, va deveni „verde”, intrucat face parte dintr-un proiect menit sa economiseasca 4,4 milioane de dolari din costurile anuale pentru energie, relateaza Reuters.
empire state building
Cladirea Art Deco, terminata in 1931 si imortalizata in filmul „King Kong”, a fost numita de American Society of Civil Engineers ca fiind una din cele sapte minuni ale lumii. La ora actuala, in aceasta se investesc circa 500 milioane de dolari pentru a fi renovata, inclusiv 100 milioane de dolari pentru a deveni „verde”.

Anthony Malkin, presedintele companiei W&M Properties, care detine cladirea, a declarat pentru Reuters ca proiectul este gandit astfel incat sa poata fi aplicat si la alte cladiri.

Primele cinci etape ale proiectului, care acopera 54% din tinta de reducere a consumului, vor fi terminate in circa 18 luni. Se doreste ca la final, cele 102 etaje ale cladirii sa consume cu 38% mai putina energie.

Circa 75% din cele 4,64 milioane de cladiri din Statele Unite ale Americii sunt mai vechi de 20 de ani si nu sunt construite in asa fel incat sa conserve energia. Cladirile comerciale sunt responsabile pentru 79% din toate emisiile de CO2 din New York.

Planul de a transforma Empire State Building in cladire verde a fost realizat de compania pentru servicii energetice Johnson Controls Inc, Jones Lang LaSalle Inc si de Clinton Climate Initiative, fondata de fostul presedintele american Bill Clinton, in vederea colaborarii cu comunitatile locale pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Proiectul finalizat se va califica pentru acreditarea Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) gold pentru eficienta energetica.

In acest plan se prevede inlocuirea celor 6.500 de ferestre ale Empire State Building, a sistemului de incalzire si de aer conditionat, instalarea unui sistem inteligent de iluminare, care sa permita folosirea becurilor numai in spatiile ocupate, cat si instalarea unui sistem care sa monitorizeze consumul de energie si care sa arate cum sa fie redus consumul.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *