Encelade, satelit al lui Saturn, ar putea ascunde apa

Sonda americana Cassini a indentificat temperaturi si molecule organice complexe care atesta prezenta vietii si a conditiilor care fac posibila existenta vietii pe Encelade, satelitul lui Saturn, au declarat cei de la NASA.
Pe 12 martie, Cassini a descoperit o densitate mare de vapori de apa si complexe organice in timp ce survola Polul Sud al Enceladei, la 50 km altitudine, au declarat miercuri responsabilii agentiei spatiale americane.
Joi 27 martie 2008, ora 08:57– sonda Cassini a trecut chiar peste un gheizer de gheata care tasnea de sub crusta inghetata a polului sudic al satelitului, care are un diametru de 505 km, si a detectat temperaturi de minus 93 grade Celsius, o temperatura suficient de ridicata care ar fi compatibila cu prezenta apei in stare lichida, una din conditiile necesare pentru aparitia vietii, a declarat John Spencer, unul din cercetatorii implicati in aceasta misiune.
„Acest lucru inseamna ca exista un nivel important de energie la suprafata acestei regiuni”adauga John Spencer.
Larry Esposito, din cadrul Univeritatii Colorado, mentioneaza: „Pe Encelade exista trei conditii care stau la baza originii vietii: energia, compusii organici si apa.”
Acesta a fost primul zbor al sondei spatiale din cele patru planificate pentru acest an pentru expolarea gheizerului care pare sa fie alcatuit in proportie de 90% din cristale de apa.
Un studiu publicat in 7 februarie de revista britanica Nature confirma ca pe Encelade ar putea exista apa sub forma lichida in subsolul Polului Sud.
Analiza vitezelor de expulzare a diferitelor elementele ale gheizerelor detectate de sonda Cassini in proximitatea zonei numite „dungile tigrului” sugera ca o parte este apa, a explicat atunci autorul principal al studiului, Jurgen Schmidt, de la Universitatea Postdam (Germania).
Un prim studiu a stabilit ca existenta acestor gheizere ar putea fi explicata prin efectul mareelor la care este supus acest corp inghetat de dimensiuni reduse, o consecinta a apropierii de Saturn. Specialistii au fost de parere ca sub stratul de gheata care acopera Encelade exista un ocean, cel putin in regiunea Polului Sud, pentru ca numai astfel se poate explica miscarea crustei de gheata. Rezultatele noului studiu „vin in sprijinul ideii ca apa in forma lichida exista cu adevarat” la Polul Sud al satelitului, spun autorii articolului publicat in februarie.
Misiunea Cassini-Huygens reprezinta o colaborare intre Agentia spatiala americana (NASA), Agentia spatiala europeana (ESA) si Agentia spatiala italiana (ASI) si a inceput explorarea sistemului saturnian in 1997. Sonda Cassini a ajuns la destinatie in 2004, in timp ce sonda Huygens s-a fixat pe cel mai mare satelit al lui Saturn, Titan, in 2005.

http://www.linternaute.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *