Enel Green Power va produce un sfert din energia eoliana locala

Enel Green Power va produce un sfert din energia eoliana locala

Grupul italian continua investitiile in productia de energie din Romania si va ajunge, la finele anului, la o capacitate de peste 450 MW, mai mult de jumatate din capacitatea unui reactor de la Cernavoda.

Indepedenta energetica este un punct forte pe agenda tuturor statelor europene. Romania nu sta prost la acest capitol, dar fara investitii in noi capacitati de productie de energie electrica, tara noastra devine tot mai dependenta de importurile de gaze din Rusia. La capitolul proiecte, autoritatile se lauda cu o multime de investitii, dar cand vine vorba de punerea in functiune observam, din pacate, ca acestea pot fi numarate pe degetele de la o mana. De exemplu, constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda bate pasul pe loc, iar constructia de noi centrale in cogenerare merge in pas de melc.

Asteptari mari in eolian

Unul dintre sectoarele care se bucura de interesul investitorilor este cel eolian. Conform datelor Transelectrica, exista avize si contracte de racordare la retea pentru un total de aproape 18.000 MW in eolian, adica puterea totala instalata acum in capacitatile de productie de electricitate din Romania. Totusi, doar o mica parte din aceasta suma colosala va ajunge sa fie instalata. De exemplu, la inceputul acestui an, capacitatea totala instalata era de 1.000 de MW in eolian, iar pana la finele anului se estimeaza punerea in functiune a inca 1.000-1.300 de MW. Unul dintre marii investitori in energie eoliana si care va continua investitiile este grupul italian Enel. Anul trecut, Enel Green Power, divizia de energie regenerabila a grupului prezent pe piata romanesca din 2005, a investit anul trecut in Romania 330 de milioane de euro in parcuri eoliene, puterea instalata fiind de 269 MW.

Francesco Starace, director general al Enel Green Power, a declarat, la Roma, ca pana la finele anului se vor mai instala 180 MW. Este de remarcat interesul crescut al italienilor pentru Romania, avand in vedere ca Fulvio Conti, seful grupului Enel, a declarat ca, in acest an, pe plan mondial, grupul va construi capacitati de pana la 1.000 de MW. Dana Duica, director executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, estima, recent, pentru EVZ, ca in acest an investitiile in turbine eoline se ridica la aproximativ 1,5 miliarde de euro, in situatia in care proiectele anuntate de investitori vor fi duse la bun sfarsit.
In urmatorii cinci ani, planurile grupului italian in Romania vizeaza investitii de 750 mil. euro, potrivit lui Carlo Tamburi, directorul diviziei internationale.

Investitiile vor fi alocate pentru modernizarea retelei de distributie in cele trei zone, Muntenia Sud, Dobrogea si Banat, dar si pentru introducerea de contoare inteligente, prin care clientul isi controleaza mai eficient consumul de energie si care ii poate furniza in timp real mai multe informatii despre consum sau pretul energiei. La nivel european, exista o directiva care prevede ca 80% dintre consumatori sa aiba instalat smart meters – contoare inteligente – pana in 2020. In Romania discutiile pe acest subiect sunt doar la inceput.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *