Enel si ArcelorMittal au decis sa paraseasca proiectul de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4

Statul face licitaţie pentru selecţia de investitori la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă
Enel si ArcelorMittal au decis sa paraseasca proiectul de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4
Enel si ArcelorMittal au decis sa paraseasca proiectul de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4

Companiile Enel (Italia) si ArcelorMittal au decis sa paraseasca proiectul de peste 6 miliarde de euro al constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 de la centrala din Cernavoda (CNE), astfel ca statul, prin Nuclearelectrica, ramane unicul actionar implicat in acest proiect.

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN) trebuie sa plateasca 18 milioane de lei (4 milioane euro) pentru actiunile detinute de Enel si ArcelorMittal la EnergoNuclear, firma mixta infiintata pentru constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda. Compania Enel detine 3,39 milioane de actiuni la EnergoNuclear, echivalentul a 9,15% din titluri. Valoarea titlurilor este de 13,37 milioane de lei, astfel ca Enel va incasa de la Nuclearelectrica 10,7 milioane de lei, informeaza Mediafax.

ArcelorMittal are 2,3 milioane de actiuni EnergoNuclear, in valoare de 9 milioane de lei, reprezentand 6,2% din total. Prin vanzarea actiunilor catre Nuclearelectrica, ArcelorMittal va incasa 7,2 milioane de lei.

„Enel Investment Holding BV si ArcelorMittal Galati SA au decis sa isi exercite dreptul de optiune privind vanzarea pachetului de actiuni de 9,15%, respectiv 6,2% detinute in EnergoNuclear SA, prin transmiterea unei notificari catre actionarul majoritar, Nuclearelectrica SA”, se arata intr-un comunicat al Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica are obligatia sa cumpere actiunile celor doua companii in EnergoNuclear in terme de 30 zile de la primirea notificarilor, la un pret egal cu 80% din valoarea nominala a actiunilor.

„Retragerea din proiect a Enel Investment Holding BV, in acest moment, este motivata de incompatibilitatea strategiei investitionale initiale cu o noua potentiala structura a actionariatului, in care o alta companie decat Nuclearelectrica ar putea detine statutul de actionar majoritar, iar cea a ArcelorMittal Galati SA – de provocarile mediului de afaceri care nu mai sustine continuarea implicarii companiei in proiect”, se precizeaza in comunicat.

Nuclearelectrica precizeaza ca va continua derularea proiectului prin intermediul companiei EnergoNuclear, fiind in prezent implicata in negocieri pentru atragerea unui actionar majoritar in proiect.

Proiectul constructiei celor doua reactoare a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau planificate sa inceapa in 2010. Din compania de proiect au facut parte initial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).

Acordul de investitii pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 a fost semnat initial in 2008 si apoi a fost prelungit de mai multe ori, pana la 31 decembrie 2013.

Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca statul a ajuns sa detina 84,85% din compania de proiect.

Dupa retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, Guvernul nu a reusit sa atraga alti parteneri in proiect, dar in prezent are negocieri cu compania chinezeasca CGNPC, care sa deruleze lucrarile

Potrivit Nuclearelectrica, compania chinezeasca a cerut, ca o conditie a participarii la investitie, implicarea autoritatilor in proiect.

In prezent, Nuclearelectrica are doua reactoare nucleare in functiune, cu o capacitate instalat- cumulata de 1.400 MW, cu care acopera aproximativ 18% din consumul anual de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *