Energetica nucleara rusa, stramtorata in Europa

Energetica nucleara rusa, stramtorata in Europa

Centrala nucleara ceha “Temelin” a inaugurat saptamana aceasta cel de-al doilea reactor, care functioneaza pe combustibil nuclear rusesc.
Capacitatea maxima de functionare va fi atinsa la sfarsitul saptamanii, precizeaza operatorul centralei, CEZ.
Intre timp, sub semnul intrebarii s-a pomenit licitatia pentru finalizarea “Temelin”, licitatie la care participa si companii din Rusia, noteaza cotidianul rus Izvestia.
Pretul total al lucrarilor pentru finalizarea “Temelin” ar ajunge, potrivit mai multor surse, la 20 miliarde de euro. Aceasta este singura “licitatie nucleara” care are loc in prezent in Europa.
Castigatorul va primi comanda pentru construirea altor doua reactoare nucleare pentru “Temelin”, dar si posibilitatea de a construi doua reactoare la centrala slovaca “Jaslovske Bohunice” si un reactor la centrala ceha “Dukovany”.
La licitatie participa consortiul ruso-ceh Skoda JS, concernul american Westinghouse si compania franceza Areva. In toamna lui 2011, CEZ le va transmite concurentilor cererea, urmand ca acestia sa vina cu propunerile pana in 2012. Castigatorul licitatiei va fi anuntat in 2013, precizeaza Izvestia.
Insa, dupa ce Germania a decis ca, din 2022, sa renunte in totalitate la energetica nucleara, licitatia s-a pomenit sub semnul intrebarii. Dupa accidentul de la centrala nucleara nipona “Fukushima”, Germania si Austria /aceasta din urma a renuntat demult la energetica nucleara/ au initiat desfasurarea unor teste de stres la centralele nucleare din Europa.
In opinia celor doua tari, atentia principala trebuie acordata vechilor centrale electrice, printre care se numara si “Dukovany” cu alte sale reactoare VVER-440, construita conform tehnologiilor sovietice si apartinand concernului CEZ.
Recent, centrala “Dukovany” a implinit 25 de ani, continua Izvestia. In Cehia, aceasta centrala, care dupa modernizarea ultimului, celui de-al patrulea, reactor, va avea o capacitate de pana la 2.999 de MW, este cea mai mare sursa de energie. In 2010, “Dukovany” a produs 14.000 de TW-h energie electrica, mai mult decat produce “Temelin” cu ale sale doua reactoare VVER-1000.
Conducerea CEZ vede in “Dukovany” una dintre principalele sale surse de venit, din care va fi finantata constructia a doua noi reactoare la “Temelin”. De aceea, pericolul inchiderii “Dukovany” pune de facto sub semnul intrebarii finalizarea “Temelin”, subliniaza cotidianul rus.
In problema inchiderii “Dukovany”, la Germania si Austria s-a raliat in mod inopinat “Franta nucleara”. Insa, uimirea nu a fost de durata: presedintele francez Nicolas Sarkozy i-a explicat premierului ceh Petr Necas ca Franta este gata sa se retraga din acest “trio”, daca invingator al licitatiei pentru finalizarea “Temelin” va fi corporatia franceza Areva.
Insa, problema cu trioul germano-franco-austriac nu este ultima piedica in calea desfasurarii licitatiei pentru finalizarea “Temelin”.
“Verzii” germani au declarat in mod categoric ca si ei vor face tot posibilul pentru ca Germania sa nu admita cumpararea de energie electrica produsa la centrale nucleare.
Mai mult decat atat, influentul deputat Hans-Josef Fell, membru al Partidului Verzilor, a declarat ca centralele nucleare din Germania ar putea fi scoase din exploatare in 2017, dar ca acest lucru nu inseamna ca Berlinul va cumpara energie electrica de natura nucleara de la Praga.
“In Germania exista o puternica opozitie fata de “Temelin”, a declarat Fell, intr-un interviu acordat Hospodarske Noviny. “CEZ ar trebui sa se teama de faptul ca aceasta investitie se va dovedi paguboasa pentru ea.
Cehia are destula energie electrica, iar noile reactoare vor fi construite in mod evident pentru export, de care, insa, nimeni nu va avea nevoie. Majoritatea germanilor doresc nu doar sistarea lucrarilor la “Temelin”, ci si inchiderea centralelor nucleare existente astazi in Cehia.
Germanii au ales drumul ecologiei, iar daca cehii nu vor dori sa renunte la energia nucleara, germanii se vor ridica impotriva lor”, a spus deputatul german.
Dupa cum atentioneaza analistul ceh Miroslav Motejlek, “Fell este o figura marcanta si nu exista nicio indoiala ca Germania este in masura sa opreasca constructia centralei “Temelin”.
“Verzii” germani sunt sustinuti in mod activ de autoritatile si ecologistii austrieci, care militeaza in mod traditional impotriva reactoarelor nucleare cehesti, slovace si ungare, construite toate pe baza unor tehnologii sovietice.
Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a declarat la inceputul lui iulie ca in tara ar trebui aprobata o lege care sa interzica importul de energie electrica produsa la centrale nucleare.
La acesti factori se adauga instabilitatea preturilor de pe piata cotelor de emisie si temerile referitoare la reducerea preturilor la energia electrica. In final, s-a creat o situatie in care potentiali investitori pentru finalizarea “Temelin” ar putea cere de la CEZ garantii suplimentare privind returnarea investitiilor, adica garantii de stat.
Insa aceste garantii ar putea fi recunoscute de UE drept o forma de subventii de stat, care sunt categoric interzise in UE, deoarece contravin unei piete concurentiale.
Aceasta inseamna amenintari cu amenzi din partea Bruxellesului si probleme cu finantarea lucrarilor la “Temelin”.
In pofida tuturor acestor riscuri, guvernul ceh intentioneaza sa finalizeze centrala nucleara “Temelin”, iar conducerea CEZ afirma, la randul sau, ca va gasi suficiente mijloace pentru a finanta in mod independent cel putin doua noi reactoare ale centralei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *