Energia alternativa a ramas o enigma pentru primarii doljeni

Energia alternativa a ramas o enigma pentru primarii doljeni. Chemati ieri sa afle cum sa atraga fonduri europene pentru retele electrice si conducte de gaz, edilii s-au trezit in mijlocul unei discutii despre sursele de energie alternativa, din care nu au iesit deloc lamuriti.

Intalnirea de ieri, avand ca tema „Accesarea fondurilor structurale in sectorul energetic” a debutat si asa cu stangul, doar jumatate din sala mare a prefecturii fiind ocupata de edili sau reprezentanti ai primariilor interesati de subiect.

Bomboana pe coliva au pus-o insa reprezentantele Directiei Generale de Politica Energetica, Organismul Intermediar pentru Energie (OIE) din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, invitate sa prezinte celor din sala cum stau lucrurile cu proiectele eligibile pe Axa prioritara IV din Programul Operational Sectorial „Cresterea competitivitatii economice”.

Dornici sa afle ce trebuie sa faca pentru a putea accesa fonduri pentru retele electrice si conducte de gaz acum, in prag de an electoral, primarii n-au putut scoate prea multe informatii de la reprezentantele MEF, decat ca astfel de proiecte nu sunt agreate de Uniunea Europeana.

„UE sustine proiectele care au si o componenta de inovare, nu dezvoltarea retelelor electrice existente. Spre exemplu, banii cel mai usor de obtinut sunt pentru producerea de energie regenerabila, cum este cea solara sau eoliana”, a spus Elena Serbanescu, consilier in cadrul OIE din MEF.

Intrebarile suplimentare adresate de primari, dar si de directoarea Directiei de Afaceri Externe a consiliului judetean, Ileana Majina, au primit cel mai adesea raspunsuri precum „Nu stim”, „Inca se lucreaza la asta”, „Probabil ca la anul se va da drumul”, „Nu stim care e limita de bani la proiecte”.

Energia solara, potrivita pentru Dolj

Aflati de voie, de nevoie in mijlocul unei discutii despre soare si vant, primarii au aflat totusi cateva lucruri folositoare de la reprezentantii Societatii Romane pentru Eficienta Energetica, acestia prezentandu-le edililor un proiect concret pentru energie solara, o sursa potrivita pentru un judet precum Doljul. „Se pot pune panouri fotovoltaice pe scoli, spitale, gradinite si veti avea facturi mai mici la energie. Dupa un timp veti putea chiar scoate bani din aceasta sursa de energie prin livrarea ei catre alti consumatori”, a explicat Ovidiu Marinescu, vicepresedintele SOCER. In ajutorul primarilor care doresc sa implementeze proiecte finantate din fonduri europene va veni in perioda urmatoare si Institutia Prefectului Dolj. Potrivit consilierului Ovidiu Dumitrana, pe 7 si 8 noiembrie institutia va gazdui o intalnire cu doua firme de consultanta din Spania si Elvetia, specializate in intocmirea de proiecte. „Daca tot ne-a dat Dumnezeu soare care ne topeste culturile in timpul verii, haideti sa incercam sa profitam de acest neajuns. Zona noastra e potrivita pentru energia solara si o sa incercam sa transformam Doljul intr-o zona-pilot in aceasta privinta”, a spus Dumitrana.

Sursa: Ziare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *