Energia curata creste impozitele pentru milionari

Barack Obama a promis americanilor milioane de noi locuri de munca in infrastructura, energie curata si educatie. Aceste investitii vor fi sustinute prin taxarea suplimentara a milionarilor. Presedintele ales al SUA spune ca, in timpul administratiei Bush, milionarii au beneficiat de reduceri „nejustificat de mari” ale impozitelor.

„Presedintele ales al Statelor Unite a pasit in arena politicii internationale cu doua luni mai devreme”, observa marti cotidianul britanic „The Times”, dupa ce Barack Obama a prezentat echipa de economisti care va consilia deciziile Casei Albe in urmatorii patru ani.

Pentru ca pietele financiare internationale fluctuau la fiecare declaratie venita din partea viitorului ocupant al Biroului Oval, Barack Obama a decis sa precizeze care sunt liniile generale ale politicii sale economice.

Pe scurt, planurile lui prevad investitii care vor crea cel putin 2,5 milioane de noi locuri de munca, reducerea taxelor pentru oamenii cu venituri mici, impozitarea suplimentara a celor cu venituri de peste 250.000 dolari pe an si eficientizarea administratiei prin reducerea numarului de functionari.

Eoliene si panouri solare

Producatorii de echipamente pentru obtinerea energiilor regenerabile asteapta acum cu mare nerabdare instalarea lui Obama la Casa Alba. Ei stiu ca, spre deosebire de George W. Bush, noul presedinte ar putea stimula producerea energiei curate si ar putea alinia Statele Unite, alaturi de Uniunea Europeana, in prima linie a luptei impotriva poluarii.

Analistii britanici noteaza ca, desi in campanie Barack Obama a spus explicit ca „fiecare presedinte trebuie sa-si exercite integral mandatul”, el a trasat acum liniile generale ale dezvoltarii economiei, desi mai sunt doua luni pana la plecarea lui George W. Bush de la Casa Alba.

Justificandu-se, Obama a precizat simplu ca, din cauza crizei, nu are „nicio clipa de pierdut”.

Referirile directe facute in legatura cu instalarea de panouri si cu dezvoltarea „fermelor de eoliene” au provocat o vie satisfactie in randul ecologistilor, care spera acum un presedinte chiar mai „verde” decat se anuntase in timpul alegerilor.

Jurnalistii l-au intrebat pe noul lider si ce parere are despre scaderea pretului petrolului pana la 50 dolari barilul. Obama a zambit amar si a reamintit faptul ca „omenirea s-a mai lasat pacalita in acest fel”.

El a numit aceste fluctuatii „simple jocuri de interese” si a precizat ca anterioarele asa-zise scaderi de pret au stopat avantul producatorilor de autovehicule de a investi in tehnologii nepoluante.

Masinile electrice reduc dependenta de petrol

„Trebuie sa perfectionam masinile electrice sau pe baza de hidrogen. Doar in acest fel vom reduce dependenta Statelor Unite de petrolul din Orientul Mijlociu. E singura solutie pe care o luam in considerare”, a precizat Obama.

Dupa ce un ziarist a remarcat faptul ca membrii democrati ai Congresului au respins ajutorul financiar cerut de producatorii de autovehicule, Obama a adaugat: „Sunt de acord sa sprijinim industria auto, pentru ca nu o putem lasa chiar sa dispara, dar Congresul a procedat corect.

Producatorii trebuie sa propuna schimbari radicale de tehnologie. Altfel banii vor fi consumati doar pentru amanarea crizei, ca si in trecut. Nu putem da acestei industrii un cec in alb.”

Summit in martie, in India

Urmatoarea reuniune internationala pe teme de mediu va avea loc intre 3 si 7 martie, in Bangalore, India. Pentru prima data se vor discuta problemele poluarii provocate de industria computerelor, evenimentul urmand sa includa 11 seminarii ce vor reliefa legaturile dintre strategiile IT si energia curata.

Al Gore negociaza cu India si cu China

Unul dintre argumentele care au stat la baza detasarii administratiei George W. Bush de problema poluarii a fost faptul ca n-ar avea rost ca Statele Unite sa reduca emisiile de carbon daca nu vor face la fel si alte state, precum China sau India.

Cele doua economii in continua dezvoltare sunt, ce-i drept, pe primele locuri la capitolul poluare. Motivele sunt evidente: lipsa tehnologiilor performante si numarul foarte mare de locuitori (India are peste un miliard, iar China, peste 1,3 miliarde).

Fostul vicepresedinte american, Al Gore, a vizitat recent China si este asteptat in India pentru a negocia cu guvernele acestor tari o noua strategie ce ar urma sa fie adoptata la summitul pe probleme de mediu din 2009.

Presa din Asia a precizat cu aceasta ocazie faptul ca, in timp ce in Statele Unite numai 11,5% din energie provine din surse regenerabile, in India procentul este de 32%, iar in China, de 21%.

15 miliarde de dolari pentru energia „verde”

Atat India, cat si China ar dori ca Statele Unite sa inceapa aplicarea unor programe de reducere a poluarii si spera intr-o colaborare din acest punct de vedere.

Ambele guverne din Asia asteapta cu interes instalarea celui de-al 44-lea presedinte la Casa Alba, pentru ca acesta a promis in campania electorala ca va oferi sprijin financiar si acces gratuit la inventiile ce intra in proprietatea intelectuala a guvernului american si care pot ajuta la dezvoltarea de noi tehnologii pentru obtinerea de energie „curata”.

Barack Obama a declarat el insusi ca Statele Unite trebuie sa se instaleze in fruntea tarilor ce lupta impotriva poluarii si a promis ca va investi cate 15 miliarde dolari pe an in obtinerea de energie curata, precizand ca va pune accentul pe energia solara, eoliana, nucleara si chiar pe biocarburanti.

„New Deal” ecologic

Precum Roosvelt in 1933, Obama e indemnat de presa de peste ocean sa initieze un program „New Deal” pentru refacerea economiei. „Boston Globe” propune ca banii ce vor fi investiti de statul american pentru oprirea efectelor crizei financiare sa fie directionati spre finantarea tehnologiilor ecologice.

„Sa inauguram un -New Deal- ecologic, printr-o tranzitie a economiei spre una durabila, care sa tina seama de imperativul protejarii mediului”, scrie cotidianul din Boston.

„capitalism eco-compatibil”

Economistii de la „New York Times” vorbesc si ei despre un „capitalism eco-compatibil” si propun relansarea activitatilor economico-financiare pe baza unor criterii ecologice si sociale ferme.

Si nu doar Barack Obama considera ca banii pentru schimbarile de tehnologie trebuie sa vina din impozitatea celor cu venituri foarte mari, care au profitat de pe urma capitalismului „poluant”.

Guvernul britanic condus de Gordon Brown a prezentat si el un pachet de masuri anticriza si a propus marirea impozitului pe profit cu 45% pentru cei cu venituri de peste 150.000 de lire sterline pe an.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *