Oamenii de stiinta cred ca lumea nu da prea multa importanta unei surse de energie care ar putea acoperi pana la 5% din necesarul mondial de electricitate.
energia din oceane
Energia valurilor, torentilor si curentilor, nevalorificata pana in prezent, este testata de o companie canadiana, care si-a propus ca, in viitorul apropiat, sa alimenteze cu energie „din ocean” 32.000 de locuinte.

Merita exploatata energia valurilor? Intrebarea se pune deoarece costurile de instalare a turbinelor sunt foarte mari si, spun unii, dispozitivele ar avea un puternic impact asupra mediului natural din mari si oceane.

Proiect contestat

„Intelegem ca trebuie sa ne indreptam atentia spre noi surse de energie. Dar care va fi impactul asupra mediului? Inca nu stim”, a spus unul dintre cercetatorii de la Institutul pentru Conservarea Oceanelor, David White.

Problema a fost luata in discutie de institut dupa ce mai multi ecologisti au acuzat ca imensele lame ale turbinelor ar putea fi o capcana letala pentru fauna oceanica. Mai mult, pescarii de crabi din Statele Unite cred ca activitatea le este amenintata, dupa ce s-a constatat ca locul ideal pentru montarea turbinelor coincide cu un traditional loc de capturare a pretioaselor crustacee. Anual, comertul de crabi aduce 150 de milioane de dolari economiei statului american Oregon, din nord-vestul SUA.

O solutie pentru nevoile Africii

Totusi, cercetatorii sustin ca procentul de 6,5 % din necesarul planetar de energie este demn de luat in seama, cu atat mai mult cu cat proiectul poate fi aplicat cu succes in statele sarace ale Globului. Cel mai bun exemplu este continentul african, care are tarmuri intinse la doua oceane, Atlantic si Indian.

O companie canadiana, Finavera, a demarat deja un astfel de proiect. Pana in 2012, compania isi propune sa furnizeze energia necesara catre 600 de locuinte. Apoi, in jurul anului 2020, sa produce electricitate pentru 32.000 de gospodarii.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here