Energia eoliana ar putea reduce emisiile Chinei cu 30%

mori1.jpgNecesarul de energie al Chinei este asteptat sa se dubleze pana in 2030, insa un studiu al jurnalului Science afirma ca tara ar putea produce cu 30% mai putin dioxid de carbon daca ar utiliza energia eoliana pentru a veni in intampinarea acestor probleme.

China si-ar putea reduce emisiile de CO2 cu pana la 30% in urmatoarele doua decenii daca utilizeaza energia eoliana pentru a satisface necesarul in continua crestere de energie, afirma un studiu realizat de S.U.A.

Se estimeaza ca, pana in 2030, China va trebui sa isi suplimenteze capacitatea la 800 gigawati pentru a satisface cererea – aproximativ dublu capacitatea sa actuala.
Studiul din jurnalul Science propunea o solutie pentru ca energia eoliana sa stimuleze aceasta crestere, si, in cazul in care ar reusi, se afirma ca emisiile de dioxid de carbon ale Chinei ar putea fi cu pana la 30% mai scazute.

Folosind datele meteorologice pentru a evalua potentialul energetic eolian al Chinei – cel mai mare emitator de dioxid de carbon al lumii- cercetatorii au ajuns la concluzia ca, teoretic, energia eoliana ar putea asigura in totalitate necesarul energetic al tarii, in pofida faptului ca cifrele prevad indeplinirea a numai jumatate din necesar.

Lumea se confrunta cu problema trecerii de la combustibili bogati in carbon la un substitut care nu contine carbon„, afirma Michael McElroy, profesor in studii de mediu, la Universitatea Harvard, Scoala de Inginerie si Studii Aplicate. „Adevarata problema a planetei este : ce alternative are China ?

In prezent carbunele asigura 80% din energia electrica a Chinei si sute de centrale electrice pe baza de carbune sunt construite in fiecare an pentru a tine pasul cu cererea, insa Beijingul investeste de asemenea puternic in energia regenerabila.

Sunt planuri pentru construirea a sapte mari centre de energie eoliana in urmatorul deceniu, deja fiind pe locul 4 in lume in ceea ce priveste capacitatea de instalare estimata la 12.2 gigawati – aproximativ egala cu produtia a doua duzini (24) de centrale electrice normale pe baza de carbune.Depaseste numai SUA, Germania si Spania in capacitatea de instalare, insa nu toate acele turbine sunt cuplate la reteaua de electricitate. De fapt, in prezent, numai 0,4% din energia electrica a Chinei este furnizata din exploatarea energiei eoliene, aproximativ 3 gigawati.

Justin Wu, un analist pe probleme de energie eoliana la New Energy Finance, o firma londoneza din industria de cercetare, afirma ca decalajul dintre capacitatea instalata si puterea generata de energia eoliana este mai mult decat o nota de subsol. Conectarea fermelor eoliene la retelele electrice nationale este foarte dificila si costisitoare datorita faptului ca poate dauna retelelor electrice nationale. El a mai afirmat ca studiul nu ia in calcul faptul ca, pentru a depasi aceasta dificultate, retelele electrice ar avea nevoie de imbunatatiri costisitoare.

„Nu este posibil ca 100% din necesarul de energie al unei tari sa provina din energia eoliana folosind tehnologiile actuale pentru ca ar trebui sa se dezvolte tehnologia in domeniu pentru a se adapta efectului instabil al vantului „, spune el. „Fara reale progrese in tehnologia retelelor sau puterea de stocare, nu se va putea realiza acest lucru.

Inovatia este putin probabil sa fie acceptata de companiile de electricitate, numai in cazul in care le sunt oferite stimulente mari pentru a compensa costurile- stimulente care la momentul actual lipsesc.

Totusi, analistii noteaza faptul ca, pana in prezent, China a demonstrat un real angajament in ceea ce priveste energia eoliana si astfel ar putea depasi problemele; este in prezent piata cu cea mai rapida ascensiune in acest domeniu. First Solar Inc, bazata pe un capital primit de la SUA, a afirmat in aceasta saptamana ca a primit aprobarea initiala din partea Chinei pentru a construi ceea ce ar putea deveni cea mai mare regiune solara din lume, in Mongolia Interioara.

Cercetatorii, care au efectuat studiul Science, au ajuns la concluzia ca tara ar putea produce 640 de gigawati prin intermediul fermelor eoliene, presupunand ca ar merge la o capacitate medie de 30%- o mostra din cat se poate preconiza productia unei turbine eoliane. Capacitatea medie ia in considerare faptul ca vantul este variabil si calculeaza mai mult sau mai putin timpul la care se poate astepta ca o turbina sa functioneze la capacitate maxima.

30% reprezinta scopul estimat pentru majoritatea proiectelor eoliene. In China, majoritatea tind spre o medie de 23-24% din capacitate. La preturile actuale, studiul afirma ca ar fi necesara o investitie de aproximativ $900 de miliarde (£ 539 miliarde). „Analiza actuala sustine ca resursele eoliene din China ar putea atinge acest target. Aceasta ar necesita, bineinteles, un angajament din partea guvernului chinez pentru un viitor energetic cu emisii reduse de carbon„, sustine studiul, care a fost realizat in colaborare cu Tsinghua University din Beijing si finantat de US’s National Science Foundation.

In vreme ce studiul accentueaza faptul ca energia eoliana ar putea indeplini in cele din urma toate nevoile Chinei, Julian L Wong, analist in cadrul Center for American Progress, avertizeaza asupra increderii prea mari acordate acestui proiect, mentionand ca energia eoliana nu reprezinta un substitut pentru resursele precum carbunele, gazele naturale sau energia nucleara.

Un deficit de energia eoliana ar putea fi devastator pentru industrie, afirma Wong. In timp ce electricitatea provenita din energia eoliana poate fi depozitata atunci cand este produsa in cantitate destul de mare si folosita cand vantul se potoleste, nemaifurnizand energie, analistul a declarat ca este nerealist sa presupui ca tehnologia de stocare va fi avansat suficient in urmatoarele decenii pentru a permite Chinei sa fie in totalitate controlata de energia eoliana.

Sursa : http://www.guardian.co.uk/environment/2009/sep/11/china-wind-power-co2 20.09.2009

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *