Energia eoliana blocheaza finantele Transelectrica

Energia eoliană blochează finanțele Transelectrica
Energia eoliana blocheaza finantele Transelectrica
Energia eoliana blocheaza finantele Transelectrica

Transportatorul de energie electrica Transelectrica are tot mai greu acces la finantare, chiar daca a reusit sa revina pe profit si pe crestere a afacerilor in al treilea trimestru al acestui an.

Transelectrica (simbol bursier TEL) se numara printre actiunile listate la BVB cu cresteri mult peste media pietei. In primele zece luni ale anului, titlurile TEL s-au apreciat cu 38,5%, o crestere de top 10 la bursa de la Bucuresti. Compania de distributie a energiei electrice a reusit sa isi imbunatateasca semnificativ rezultatele in al treilea trimestru al anului, dupa ce in primele doua cifrele erau in scadere.

Transelectrica a inregistrat in al treilea trimestru un profit net de 63,3 milioane lei, dupa ce in prima jumatate a anului a consemnat pierderi de 58 milioane lei. Explicatia consta in exportul de energie, in special catre Serbia, si in reevaluarea in scadere a datoriilor in valuta ale companiei, care au dus la profituri financiare. Energia transportata catre Serbia, cu care compania a incheiat un contract pe un an, reprezinta 8,6% din totalul prognozat de companie pentru acest an.

In al treilea trimestru al anului, cifra dea afaceri a TEL a crescut cu 8,3% pana la un nivel de 592 milioane lei, iar profitul operational a crescut de zece ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 39,6 milioane lei. Estimarile pentru ultimul trimestru al anului sunt, de asemenea, optimiste, trimestrul patru fiind, alaturi de primul trimestru, perioade propice pentru Transelectrica.

Finantare ingreunata de datorii

Rezultatele dupa primele noua luni arata ca profitul net de 5,2 milioane lei este mai redus decat cel din aceeasi perioada a anului trecut, de 11,5 milioane lei, iar cifra de afaceri a trecut pe crestere, cu 1,2%, ajungand pana la 1,8 miliarde lei.

Transportatorul de energie si-a convocat si actionarii pe data de 8 decembrie, pentru a aproba bugetul rectificat pe 2010. Conform anuntului, bugetul rectificat prevede diminuarea cheltuielilor cu 10 milioane lei, urmand sa coboare la 2,71 miliarde lei, in timp ce veniturile se vor mentine la 2,74 miliarde lei. De asemenea, profitul net va creste de la 4,4 milioane lei pana la 13 milioane lei. Actionarii vor decide si alegerea lui Florin Ionel in functia de membru al Consiliului de Administratie in locul lui Florin Marza.

Compania are insa probleme mari de finantare. In primul rand, trebuie extinsa reteua de distributie, astfel incat sa acopere preluarea in sistem a energiei eoliene, extindere al carei cost se ridica la circa 250 milioane euro. Mai mult, Transelectrica are nevoie de modernizare, unele echipamente utilizate avand o vechime de peste 40 de ani. Recent, compania si-a schimbat si directorul general, odata ce Adrian Baicusi si-a dat demisia, dupa un mandat de doar doi ani. Inlocuitorul sau este Stelian Gal, fostul sef al companiei.

Finantarea este ingreunata si de datoriile pe care compania le are deja. La sfarsitul anului trecut, datoriile ce trebuiau platite intr-o perioada de un an se ridicau la 689 milioane lei, in scadere totusi fata de 2008, cand erau de 840,3 milioane lei. Compania avea, in 2009, datorii totale de 1,65 miliarde lei. Transelectrica ramane o companie de stat cu monopol pe piata. Aceasta inseamna ca statul, principalul actionar, ar trebui sa se implice direct in finantarea societatii, mai ales in conditiile in care lipsa de capacitate a transportatorului ar putea bloca si investitiile in parcuri eoliene. Iar o solutie partiala ar fi chiar o oferta secundara de actiuni.

1,65 miliarde lei este valoarea tuturor datoriilor Transelectrica la sfarsitul anului trecut, datorii care reduc semnificativ posibilitatile de finantare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *