Energia eoliana – energia viitorului

ferma eolianaAnul 2008 s-a confruntat cu diverse schimbari sociale dar mai ales economice: cresterea la inceputul anului al pretului barilului de petrol, iar aAnul 2008 s-a confruntat cu diverse schimbari sociale dar mai ales economice: cresterea la inceputul anului al pretului barilului de petrol, iar acum criza financiara care a lovit toate sectoarele tarilor, mai mult sau mai putin. In aceste situatii, se cauta solutii pentru a preintampina si alte probleme; marile firme de electricitate din lume, se axeaza pe dezvoltarea unui nou sistem de producere a energiei cu ajutorul fortei eoliene.
Grupul Renault- Nissan a inceput un program, in parteneriat cu o companie israeliana, prin care intentioneaza sa lanseze in termen de trei ani un autoturism electric. Acest proiect, numit Better Place se va desfasura in California, si face parte dintr-o initiativa mai ampla de dezvoltare a surselor alternative de energie, in scopul reducerii dependentei de petrol. Better Place va construi primele autoturisme electrice in Israel si Danemarca, primele livrari fiind programate pentru 2010.
Se stie despre Danemarca ca este tara in care 20% din energia electrica este produsa prin centralele eoliene. Astfel ca in zona de vest a tarii, costul electricitatii poate ajunge la zero intr-o zi cu vant puternic. Compania daneza, Dong Energy urmareste sa construiasca un sistem national de incarcare a automobilelor electrice cu surplusul de energie provenit de la generatoarele eoliene. Proiectul Better Place se va realiza impreuna cu aceasta companie, care va proiecta infrastructura necesara automobilelor electrice pentru incarcarea bateriilor. In tot acest timp, Danemarca livreaza energie electrica din vant Germaniei, Suediei si Norvegiei.
Cum s-a ajuns la aceasta solutie? Anul 2008 a fost invadat de anunturi privind investitiile in productia de energie verde datorita noii politici europene de sustinere dar si a cresterii fara precedent a preturilor la combustibili fosili. Se asteapta ca din 2013 emisiile de dioxid de carbon sa se plateasca integral, fapt care va duce la o scumpire a electricitatii.
Ca urmare a acestor schimbari atat la nivel social cat si climateric, tot mai multe firme de electricitate sunt interesate de producerea de energie verde, in special cea eoliana. Piata energetica se confrunta cu tot mai multi investitori, de la dezvoltatorii in energie eoliana, care urmaresc profituri rapide, pana la companii energetice mamut.
Pe plan global, gigantii petrolieri ca Shell sau British Petroleum au inceput de mai bine de cinci ani investitii in energii regenerabile si in electricitate eoliana. In Romania, cea mai mare companie din economia autohtona si liderul pietei interne de distributie carburanti, Petrom, a inceput incet sa fie interesata de sectorul eolian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *