Energia eoliana este mult mai scumpa decat cea produsa in alte instalatii, fapt care va determina cresterea pretului electricitatii la consumator. „Utilizarea energiei regenerabile duce la cresterea pretului la consumator, pentru ca are costuri mai mari. In Romania, cea mai mare presiune se pune pe eoliene, in sensul cererii, dar acest tip de energie are o doza mare de imprevizibilitate, iar capacitatea instalata are o durata redusa de utilizare”, a declarat, ieri, Anton Vladescu, director in Transelectrica. El a propus introducerea unor mecanisme de sprijin financiare pentru producatori. Presedintele Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei (ARCE), Tudor Constantinescu, a precizat ca Romania ar putea acorda subventii consumatorilor de energie care investesc in resurse alternative, cum sunt turbinele eoliene, dupa exemplul altor tari europene. Moldova si Dobrogea sunt zonele din Romania cele mai favorabile pentru investitii in centrale eoliene.

Sursa: Gardianul

2 COMENTARII

  1. Energia eoliana nu poate depasi 25-30% din totalul energiei din Sist. Energ. National, deoarece este foarte variabila. Totusi e un bun supliment. Este aproape nepoluanta (singurul factor poluant fiind producerea materialelor necesare constructiei si la amplasarea obiectivelor). Energia intoarsa EROEI este foarte mare (50-100:1!) si e de asteptat sa creasca in viitor. Pe termen mediu (10 ani) pretul va scadea sub cel al energiei termo, apoi si sub cel al energiei hidro (40-50 ani).

  2. Deci cind am sa umblu in baston o sa beneficiez de un pret f.mic al energiei pe care o voi consuma . Presupun ca s-au facut niste calcule care sa sustina afirmatia si daca este asa , de ce nu es poate devansa perioada cu vreo 40 de ani ? Hai sa va scutesc de explicatii : pe linga amortizarea rapida a investitiei se are in vedere si un profit fabulos , de-aia nu se poate vinde ieftin din prima , energia eoliana . -Cum puterea mea de cumparare , nu poate tine pasul cu dorintele de imbogatire rapida ale vinzatorilor de energie din ce in ce mai scumpa , s-au gindit onor conducatorii Romaniei cum vor proceda sa-mi inlesneasca cumpararea de energie ieftina produsa numai in centralele hidroelectrice si centralele nucleare(presupunind ca se vor mai construi si altele in afara de cea de la cernavoda) ? Producatorii de energie scumpa, s-au gindit la varianta in care i-mi pot face rost de energie ieftina din surse proprii sau de grup ,stiindu-se ,din studii efectuate, ca cea mai ieftina energie e cea produsa cit mai aproape de consumator ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here