Energia regenerabila a devenit sperietoare pentru investitori

Se reduc investi?iile în energia eolian?
Energia regenerabila a devenit sperietoare pentru investitori
Energia regenerabila a devenit sperietoare pentru investitori

Incepand cu 1 iulie 2013, se va reduce schema de sprijin pentru productia de energie verde, lucru care pune pe fuga investitorii

In zilele urmatoare, in sedinta de Guvern, se va aproba Ordonanta privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. Anuntul a fost facut de Constantin Nita, ministrul delegat pentru energie, si confirmat, mai apoi, de oficialii Guvernului. „Schema de sprijin este cea mai generoasa din UE. Asta nu e nimic rau, dimpotriva, e foarte bine. Nu am nimic impotriva investitorilor care au facut lucruri bune in acest domeniu in Romania. Din pacate, nu am fost pregatiti pentru un asemenea flux de investitii pe acest domeniu. Asta ne creeaza probleme in functionarea sistemului energetic national“, a spus Nita.

El a explicat ca, „neavand centrala de pompaj, solutii de echilibrare a sistemului“, totul se rasfrange asupra celorlalte energii conventionale, asupra consumatorului industrial si a celui casnic. Pe intelesul tuturor, oficialul a explicat ca au fost mai multe variante de modificare a legii, de la taierea numarului de certificate pana la taierea valorilor. In context, „faptul ca se amana niste venituri pe care cei care investesc in energia regenerabila le vor primi peste cativa ani nu poate fi un lucru rau“, a concluzionat el. Legea care va fi aprobata prevede si tranzactionarea certificatelor verzi pe piata OPCOM, astfel incat „sa nu mai existe discutii si distorsionare a preturilor acestor certificate“.

Dar ce spun investitorii? Recent, E.ON Romania a anuntat ca renunta la proiectele eoliene daca schema de sprijin privind energia regenerabila va fi schimbata. „Dezvoltarea acestor proiecte depinde mult de schema de sprijin. Daca propunerea care se discuta la ora actuala se va implementa, proiectele noastre vor fi stopate si este neclar atunci cand vom putea relua aceste proiecte. De la inceputul anului s-au schimbat deja foarte multe si nu este un semn de predictibilitate si de stabilitate nici pentru noi, nici pentru alti investitori“, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania.

Castiguri mai mari ca la cazinou

In replica, premierul Victor Ponta a spus ca „investitiile s-au transformat intr-un cazinou“, in conditiile in care „nici la cazinou nu poti sa castigi atat de mult“. Pe de alta parte, primul-ministru i-a raspuns si presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, potrivit caruia autoritatile ar trebui sa fie preocupate de cresterea veniturilor populatiei, si nu de mentinerea la niveluri scazute a preturilor energiei. „Toata lumea e buna la dat sfaturi. Eu astept de la domnul presedinte al ANRE sa aiba grija sa aplice regulile europene. La ANRE, in afara de energie eoliana, ei nu stiu altceva“, a punctat Ponta. Potrivit oficialului, subventiile pentru energia regenerabila nu vor fi diminuate, ci reesalonate.

Asadar, Guvernul va aproba proiectul de OUG privind amanarea pana in 2017, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi. In tot acest timp, se va acorda un singur certificat verde din doua pentru centralele eoliene, doua certificate verzi din trei pentru hidrocentrale noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW, si patru certificate din sase pentru centralele solare, pentru fiecare MWh produs si livrat. Certificatele amanate vor fi recuperate dupa trei ani, in functie de cum va stabili ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *