Energia regenerabila castiga teren in fata combustibililor clasici

Romania este la un pas de tinta de energie regenerabila
Energia regenerabila castiga teren in fata combustibililor clasici
Energia regenerabila castiga teren in fata combustibililor clasici

Vant nou in politica energetica din Statele Unite. Investitiile masive in producerea energiei eoliene si solare au dus la egalarea nivelului competitiv intre energia produsa din surse regenerabile si cea consumatoare de combustili fosili. Mai mult, costul energiei verzi produse in marile ferme solare si eoliene de pe teritoriul Statelor Unite se dovedeste competitiv chiar si fara subventiile acordate de guvernul federal.

Zonele cu intensificari puternice ale vantului si cele desertice, in care soarele poate fi captat usor, se dovedesc acum puncte cheie pe harta investitiilor in energie din SUA. Parcurile energetice dezvoltate in aceste zone au ajuns sa produca in mod efficient energie mai ieftina decat vechile centrale pe gaz din State, observa jurnalistii de la Financial Times.

Schimbare de strategie

Efectul situatie pare sa fie cresterea investitiilor in energia verde, fapt ce va duce la dezvoltarea retelelor de utilitati si scaderea nivelului de finantare statala alocat pentru incurajarea investitiilor in energie regenerabila, ca si respectarea politicii de mediu in Statele Unite.

„Obisnuiam sa spunem ca intr-o zi energia solara si cea eoliana vor reprezenta alternativa la energia obtinuta prin arderea combustibililor fosili. Ei bine, acea zi a sosit”, se arata ferm convins George Bilicic, coordonatorul global al fondului de investitii Lazard.

La nivel micro, panourile solare pentru locuinte individuale si centralele eoliene de dimensiuni mici inca au nevoie de un sprijin financiar din partea giuvernului pentru a se dovedi rentabile.

Cu toate acestea, surse din cadrul administratiei guvernamentale arata ca Statele Unite reduc presiunea pusa pe exploatarea gazelor de sist, numai in prima jumatate a acestui an peste 50% din cresterea inregistrata in productia de energie datorandu-se parcurilor energetice solare si eoliene. Evenimentul reprezinta un punct de cotitura in strategie energetica din America de Nord, in conditiile in care avantajele fiscale acordate de guvern au fost stopate la sfarsitul anului trecut.

Mai ieftina cu 60%

Chiar si asa, energia produsa din surse regenerabile se dovedeste a recupera rapid teren dupa ce subventiile au disparut. Conform datelor date publicitatii miercuri de catre Lazard Energy Group, costul de productie pentru un MWh a scazut de la 101 dolari, in 2009, pana la 37 de dolari, astazi.

Aceasta pe capacitatile de productie din mediul eolian, caci costurile de productie pentru energia solara sunt mai reduse acum cu aproape 80% fata de cele din acelasi an de referinta: de la 323 dolari, la 72 de dolari/MWh, astazi.

Independenta energetica

Reducerea costurilor de productie poate reprezenta un punct de cotitura in independenta energetica a locuintelor din zonele cu capacitate productive ridicata in mediu eolian si solar, costurile fiind aproximativ egale cu cele ale energiei livrate de termocentralele pe gaz: 60-80 de dolari MWh.

Calculele efectuate de catre reprezentantii Lazard arata ca o investitie pentru asigurarea curentului intr-o locuinta se ridica la 180 de dolari MWh, in timp ce firmele ar beneficia de un cost redus cu aproape o treime prin reducerea costurilor de transport si montaj pentru capacitati mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *