Energia regenerabila devine realitate si in Moldova. Fabrica de biogaz

Proiect pilot pentru instalatie pe biogaz in orasul Seini
Energia regenerabila devine realitate si in Moldova. Fabrica de biogaz

Proiectul de constructie a fabricii de producere a biogazului din Drochia a fost lansat. Prima de acest fel din tara noastra si a doua din Europa, intreprinderea va utiliza drept materie prima borhotul de sfecla de zahar, rezultat din producerea zaharului. Astfel, pe langa faptul ca vor fi reduse emisiile de gaz cu efect de sera in atmosfera, vor fi diversificate si sursele de energie regenerabila, a mentionat prim-ministrul, Vlad Filat. Bugetul proiectului insumeaza 7,5 mil. de euro, iar investitiile urmeaza sa fie recuperate in termen de cinci ani.

Proiectul energetic apartine celui mai mare producator de zahar de pe piata autohtona, compania moldo-germana Südzucker Moldova. Prin constructia acestei fabrici, Südzucker va contribui la punerea in aplicare a strategiei nationale de dezvoltare a sectorului energetic, unul dintre obiectivele careia este ca 20 la suta din energia utilizata sa provina din surse regenerabile. Prim-ministrul, Vlad Filat, a subliniat importanta constructiei intreprinderii de producere a biogazului pentru economia tarii, mentionand ca acest proiect este un exemplu de investitie care are la baza tehnologii avansate si ca astfel de fabrici ar fi necesar de deschis si in alte raioane ale tarii, cu scopul diversificarii surselor de energie electrica.

Fiind lansat inca in aprilie 2010, atat proiectul intreprinderii, cat si intreg pachetul de documente ce tin de acesta, a fost elaborat pe parcursul ultimilor doi ani, tinandu-se cont de factorii socio-economici si geografico-naturali, printre care si gradul de risc seismic in regiune. In acest an, compania Südzucker Moldova a introdus un sir de modificari importante in conceptul initial al proiectului, cu scopul de a reduce riscurile de ordin economic, in dependenta de schimbarile climaterice ce au loc. Ulterior, in septembrie curent, comitetul de conducere al concernului a luat decizia de a starta constructia fabricii de biogaz. Dupa cum a spus presedintele consiliului de observatori al Südzucker Moldova, Thomas Kirchberg, realizarea acestui proiect este o noua etapa a activitatii companiei Südzucker pe piata moldoveneasca : “Daca pana acum am investit in domeniul producerii si prelucrarii sfeclei de zahar, am decis sa trecem la o noua etapa – cea de producere a energiei electrice. Ne dorim sa contribuim si la dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova”, a mentionat Kirchberg.

Fabrica de biogaz va fi amplasata pe teritoriul intreprinderii de producere a zaharului din Drochia. Capacitatea de prelucrare anuala va constitui 55 de mii de tone de borhot de sfecla de zahar si in jur de 7,3 mil. metri cubi de biogaz produs cu un continut de 51 % metan, in conditiile in care gazul natural contine aproape 100% metan (1m³ de biogaz este echivalent cu 0,6 metri cub de gaz natural sau 0,56 litri de motorina). Biogazul obtinut va fi ars in cazanul fabricii, iar energia si aburii obtinuti vor fi utilizate in procesul de producere a zaharului. Aditional, instalatia de biogaz va mai genera energie termica si electrica, dar vor fi produse si deseuri secundare – un substrat care constituie un fertilizator organic cu o eficienta inalta.

Potrivit directorului de productie al Südzucker Moldova, Richard Dandar, pe parcursul primilor doi ani vor fi prelucrate doar deseurile comprimate de sfecla de zahar, iar mai apoi vor fi utilizate toate deseurile organice rezultate in urma procesarii sfeclei de zahar. Totodata, se preconizeaza ca fabrica sa lucreze intregul an, pentru ca la sezon se prelucreaza numai o treime din borhotul obtinut, iar restul se depoziteaza pentru a fi procesat in cealalta perioada a anului. Producerea proprie a biogazului va acoperi aproximativ 60 la suta din necesitatea de resurse energetice pentru sezon a fabricii de zahar, a mai spus Dandar.

Daca lucrurile vor evolua conform planului stabilit, fabrica de producere a biogazului va fi data in exploatare in noiembrie 2013.

DOSAR:

Pe parcursul activitatii sale in Republica Moldova, compania Südzucker Moldova SA a investit in producerea sfeclei de zahar peste 480 de mln de lei. In rezultat, cheltuielile de energie ale intreprinderii au scazut cu mai mult de jumatate. In anul trecut compania a produs 63,2 tone de zahar, ceea ce constituie peste 70 la suta din cantitatea totala de zahar produsa in Moldova.

Actionarul principal al companiei este concernul european Südzucker AG – cel mai mare producator de zahar din lume. In componenta acestuia intra fabrici de zahar amplasate in Germania, Belgia, Bosnia si Herzegovina, Franta, Austria, Polonia, Romania, Ungaria, Cehia si Slovacia, precum si rafinarii, fabrici de producere a bio-etanolului, pizza, concentratelor de fructe si produselor intermediare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *