Energia regenerabila, mai ieftina si inepuizabila

In 2009 se va da startul Programului „Casa verde”, prin care Fondul de mediu va subventiona proiectele de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire poluante cu sisteme care utilizeaza energie solara, geotermala si eoliana, nepoluanta. Subventia se situeaza intre 50 si 90% din valoarea cheltuielilor.
energie regenerabila
Romania a fost prima tara din estul Europei care a aderat la Parteneriatul pentru Energie Regenerabila si Eficienta Energiei. Potentialul Romaniei in domeniul producerii de energie verde este 12 la suta energie solara, iar zonele cu acest potential sunt in Delta Dunarii, in Dobrogea si Campia de Sud. Din estimarile facute de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Craiova reiese ca dintre formele de energie alternativa, solara, geotermala si eoliana, cea preferata de populatie va fi cea solara. Din 5 ianuarie 2009, data de la care va incepe inscrierea persoanelor fizice in acest program, se asteapta o avalansa de cereri avand in vedere subventionarea cu 90% a lucrarilor de instalare a panourilor solare. „Prima etapa a dobandirii instalatiilor de energie alternativa se afla in curs de desfasurare si consta in acreditarea operatorilor economici care comercializeaza si instaleaza sistemele de incalzire ce utilizeaza energie alternativa. Pe 20 decembrie vor fi afisate listele cu operatorii acreditati. Pana acum, din informatiile noastre rezulta ca au depus cereri de acreditare aproximativ 2.000 de operatori din toata tara. Daca vor indeplini criteriile de selectie, solicitatii vor avea de unde sa aleaga”, a spus Monica Mateescu, directoarea executiva a Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Craiova.

Dupa Sarbatori, navala la captatorii solari

Alocarea din Fondul de mediu a sumei necesare finantarii programului „Casa verde” se face anual, in limita fondurilor stabilite cu aceasta destinatie prin bugetul anual al Administratiei Fondului pentru mediu, aprobat de guvern. Pentru anul 2009, suma prevazuta pentru derularea programului este de 520.000 de lei si provine din taxa de poluare pentru autovehicule. Finantarea se acorda prin modalitatea nerambursabila, ca procent din cheltuielile eligibile ale proiectului. Procentul de cheltuieli eligibile nefinantat constituie contributia proprie a solicitantului si este asigurat din surse proprii. In cazul operatorilor economici, al composesoratelor sau al ocoalelor silvice, proportia de finantare este de 50%, dar nu mai mult de 250.000 de lei pentru un sistem. Unitatile administrativ-teritoriale sau institutiile de invatamant pot primi 60%, dar nu mai mult de 300.000 de lei pentru un sistem. Persoanele fizice, asociatiile de locatari sau organizatiile neguvernamentale primesc 90%, dar nu mai mult de 25.000 de lei pentru un sistem. Operatorii economici, composesoratele, ocoalele silvice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile de invatamant pot depune cereri de finantare doar la sediul Administratiei Fondului pentru mediu. Persoanele fizice, asociatiile de locatari si organizatiile neguvernamentale depun cereri incepand cu 5 ianuarie 2009 la un instalator validat de pe lista ce va fi facuta publica pe 20 decembrie 2008. Acesta va onora cererile in functie de sumele care i se vor repartiza. Judetul Dolj este inclus pe Harta solara a Romaniei, unde fluxul energetic solar anual atinge valori intre 1450-1600kWh/m2/an.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *