Energia solara, un viitor prosper pentru economia Africii

Energia solara, un viitor prosper pentru economia Africii
Energia solara, un viitor prosper pentru economia Africii

Tot mai multe proiecte de energie solara sunt anuntate pe intreg teritoriul Africii
Expertii spun ca Africa poate utiliza energia solara pentru a alimenta viitorul cresterii economice
Cu toate acestea, lipsa de constientizare si cea de finantare raman in continuare unele dintre cele mai mari provocari 

Care tara are cea mai rapida crestere din lume a investitiilor in energie verde? Germania? Nu. Statele Unite? Mai ganditi-va.
Sarind de la cateva sute de milioane de dolari la 5,7 miliarde de dolari, Africa de Sud a inregistrat anul trecut cea mai mare crestere din lume a investitiilor in energie din surse regenerabile, potrivit Programului de Mediu al ONU.
Spectaculoasa crestere, condusa in mare parte prin investitii in proiecte de energie solara, vine intr-un moment in care Africa de Sud incearca sa-si reduca independenta de carbune, care reprezinta aproximativ 86% din energia sa. Pentru a realiza acest lucru, tara si-a stabilit un obiectiv ambitios de a genera 18 gigawati (GW) de energie verde pana in 2030.
Ca rezultat, o serie de investitii au fost puse in aplicare, inclusiv proiectul in care unul din investitori este chiar Google, aflata la prima sa investitie pe piata de energie solara din Africa. Gigantul internetului a cheltuit in ultimii ani mai mult de 1 miliard de dolari in proiecte de energie regenerabila in Statele Unite si Europa, astfel ca la sfarsitul lunii si-a anuntat decizia de a sustine proiectul parcului de energie solara Jasper din Northern Cape, cu o investitie de 12 milioane de dolari.
„Urmarim doar investitiile care credem ca au sens financiar”, a declarat Rick Needham, director Google al energiei si durabilitatii.
„Africa de Sud are resurse puternice, iar politicile de sustinere pentru energie regenerabila fac din aceasta un loc atractiv pentru investitii”, a adaugat el.

Soare din belsug

Odata finalizat, Jasper este asteptat sa fie una dintre cele mai mai instalatii solare de pe continent, capabila sa genereze suficienta energie cat pentru 30.000 de locuinte.
Nu este niciun secret faptul ca Africa are soare din belsug, cu multe parti ale continentului care se bucura zilnic de radiatie solara intre 4 si 6 kWh pe metru patrat. Dar nu este un secret nici faptul ca Africa are cele mai mici rate privind accesul la energie electrica din lume, cu mai mult de jumatate din tarile care se confrunta zilnic cu costisitoarele pene de curent.
Pe fondul unor astfel de conditii, spun expertii, investitiile in proiecte de energie solara de mari dimensiuni ar putea transforma un continent care se confrunta cu o crestere a populatiei si a necesarului de energie si ar putea sustine cresterea economica.
„Sase dintre 10 cele mai rapide economii din lume (in ultimul deceniu) au fost in Africa, iar acest lucru necesita mult mai multa energie, la un ritm mult mai rapid decat ce am vazut pana acum”, spune Frank Wouters, director general adjunct al Agentiei Internationale pentru Energii Regenerabile.

Proiecte ambitioase

Si unele tari au luat deja aceasta in calcul. In timp ce Africa de Sud si-a stabilit deja ritmul, proiecte sunt anuntate pe intreg continentul, tot mai multe tari incearca sa-si deblocheze masivul potential solar.
La sfarsitul lunii aprilie, Mauritania a lansat ceea ce este descris ca fiind cel mai mare parc din Africa de panouri solare fotovoltaice, proiectat pentru a produce 10% din capacitatea de energie a tarii, potrivit dezvoltatorilor sai. La inceputul lunii mai, Maroc a inceput prima faza a constructiei unui parc cu putere de 160 MW aproape de Ouarzazate, ca parte a eforturilor tarii de a produce 2.000 MW de energie solara pana in 2020.
Iar la sfarsitul anului trecut, compania britanica Blue Energy a anuntat planurile de a construi proiectul Nzema in Ghana, cu o putere de 155 MW. Constructia proiectului de 400 milioane de dolari este asteptata sa inceapa in primul trimestru al anului viitor, in timp ce parcul ar trebui sa devina complet operational pana la sfarsitul anului 2015.

Obstacolele tin departe Africa de potentialul energiei solare  

Cu toate acestea, in ciuda acestor scheme ambitioase, expertii spun ca Africa este departe de a exploata potentialul sau masiv de energie solara. Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, in 2009, carbunele, petrolul si gazele naturale impreuna au reprezentat 81% din productia totala de energie din Africa, energia nucleara reprezentand 2%, cea hidroelectrica 16% si toate celelalte surse regenerabile – doar 1%.
Wouters spune ca o lipsa a constientizarii cu privire la competitivitatea pretului actual al tehnologiei solare, impreuna cu ineficienta performantelor celor mai multe companii de electricitate de pe continent, indeparteaza tara africana de cresterea productiei de energie solara.
O alta problema o reprezinta finantarea, costurile mari de capital, perioadele lungi de recuperare si lipsa de experienta in proiecte solare, care fac ca accesul la fonduri sa fie foarte dificil in sectorul bancar.
„Trebuie sa implici si bancile si, pentru multe banci din Africa, acest lucru este un domeniu nou, deci din nou, va trebui sa isi creasca atentia asupra lui”, spune Wouters.
„Banii, de obicei, vin cu un risc, ceea ce face ca lucrurile sa fie mult mai scumpe decat este necesar”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *