Energia valurilor

Conform Raportului Brundtland „Viitorul nostru comun” publicat in 1987, trebuie sa se aiba in vedere reducerea consumului de resurse, acest lucru realizandu-se printr-o dezvoltare durabila, adica o „Dezvoltare care indeplineste necesitatile generatiei prezente, fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si indeplini propriile necesitati ”

Folosind energia naturii – vant, apa, biomasa-energiile regenerabile genereaza electricitate fara a afecta mediul inconjurator, fara a polua si mai mult decat atat-sunt considerate inepuizabile.

O astfel de enrgie regenerabila e constituita de energia valurilor.

Daca s-ar putea capta 100% energia valurilor oceanelor ca o noua resursa de energie alternativa majoritatea crizelor omenirii ar putea fi rezolvate. Se estimeaza ca daca s-ar putea instala aceste convertoare de energie a valurilor lungi de 142m in toate oceanele Globului, 2 terawatti de energie ar putea fi produsi (aceasta reprezentand de 2 ori consumul pe toata suprafata terestra). Se cunoaste faptul ca acest tip de solutie a energiei alternative va fi destul de greu de implementat practic, dar cu siguranta se poate capta energie valurilor la o scara mica. Aceste tipuri de solutii prin energii alternative pot procura cu usurinta necesarul unei planete infometate de enrgie.

Pelamis, Agucadoura in Portugalia

Pe masura ce sursele conventionale de energie se imputineaza,  oamenii de stiinta sunt intr-o permanenta cautare de surse alternative de energie.

Primul proiect comercial in energia valurilor, Pelamis, Agucadoura in Portugalia produce 2.25 MW de pe nordul coastei portugheze. Distributia Energiei Oceanului (ODP) a aprovizionat primele 3 instalatii folosind „tehnologia avansata a conversiei energiei valurilor „Pelamis P-750, alaturi proiectarea altor 28 de instalatii de-a lungul coastei portugheze in perioada unui an. Acestea vor genera 22.5 MW. Acest proiect va asigura energia pentru Agucadoura si va alimenta 1500 de locuinte folosind sistemul national de distributie a energiei. Cand proiectul va fi finalizat, ar trebui sa acopere cererea medie de electricitate pentru mai mult de 15000 de gospodarii portugheze. In acelasi timp se estimeaza si ca va destitui mai mult de 60000 tone de emisii de dioxid de carbon pe an.

Pelamis are o productie similara cu a unei turbine de vant moderne. Proiectele viitoare de „ferme de valuri” probabil vor fi constituite din mai multe instalatii interconectate racordate la tarm de un singur cablu submers. O instalatie tipica de 30MW se preconizeaza ca ar ocupa un km² de ocean.

Pelamis-ul e de forma cilindrica, cu 4 segmente de tub principale legate de pivoturi comune. Fiecare segment are o lungime de 120m si o latime de 3.5 si cantareste 750 tone cand e incarcat la maxim. Operatorii instalatiei semi-submersi, extrag energie din miscarea indusa de catre valuri a pivoturilor comune. Acestei energii i se opun niste pinteni hidraulici care pompeaza combustibil la o presiune mare prin acumulatorii netezi spre motoare hidraulice. Fiecare modul contine un sistem generator de energie electro-hidraulic cu un singur cablu pe fundul oceanului legand cateva dispozitive de tarm.

Instalatia este mentinuta in pozitie de catre un sistem de ancorare care combina plutirea si greutatile care previn intinderea cablurilor de ancorare. Astfel se asigura suficienta rezistenta cat sa tina Pelamis-ul pozitionat bine, dar permite instalatiei sa se balanseze in fata pentru valurile urmatoare. Pelamis-ul este ideal de ancorat in ape cu o adancime de 50-60m (deseori la 5-10km de la tarm). Acest lucru permite accesul la valuri crescendo mari dar evita costurile unui cablu submarin mai lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *