Energia verde ajunge, in mare parte, la export

Înghesuial? la energia verde
Energia verde ajunge, in mare parte, la export
Energia verde ajunge, in mare parte, la export

Consumatorii romani raman cu povara platii certificatelor verzi

Consumatorii de energie din tara noastra suporta una dintre cele mai generoase scheme de sustinere a energiei regenerabile, prin cote obligatorii de certificate vezi. In ultima perioada, mare parte din energia verde este exportata, deoarece nu exista suficienta cerere in tara noastra.
Octavian Lohan, director in cadrul Transelectrica, a declarat, ieri, intr-o conferinta organizata de Confindustria si Camera de Comert Italiana din Romania: „In zilele in care eolienele au produs din plin, exportul a crescut pe masura. Din pacate, consumatorii din tara noastra nu beneficiaza, deocamdata, si de partea buna a energiei regenerabile, de faptul ca este o resursa ieftina, inepuizabila. Consumatorii romani sunt, deocamdata, impovarati de costurile cu certificatele verzi”.

Domnia sa a explicat de ce s-a ajuns in aceasta situatie. Marii consumatori de energie si-au asigurat necesarul pentru anul in curs incheind contracte cu producatorii de energie din surse conventionale. Astfel, cand eolienele au inceput sa produca din plin, au gasit o piata saturata. Furnizorii care au cumparat energia verde au gasit oportunitati de export.

Oficialul Transelectrica a declarat, pentru ziarul BURSA: „Consumatorii uita ca energia obtinuta din vant, soare si apa este ieftina, din cauza acestui impact al costurilor cu certificatele verzi. Resursele regenerabile sunt foarte ieftine. Faptul ca avem din ce in ce mai multe unitati de productie din resurse regenerabile ar trebui sa ne bucure, nu sa ne panicheze. Mai multa energie ieftina pe piata este benefica pentru consumatori. Cu cat vor fi mai multe certificate verzi pe piata, pretul lor va scadea, la fel si costurile aferente din facturile consumatorilor”.

Pretul de vanzare al energiei regenerabile pe piata libera nu include si pretul certificatelor verzi acordate producatorilor. Din acest motiv, producatorii de energie regenerabila pot oferi tarife foarte atractive, creand o presiune si pe preturile solicitate de alti operatori.

Astfel, consumatorii beneficiaza de energie la preturi bune. In contextul actual al pietei de energie, excedentul de oferta impinge producatorii la export. Dar costurile certificatelor verzi sunt suportate doar de Romania.
In prezent, numarul de certificate verzi emise producatorilor de energie regenerabila nu satisface cererea, motiv pentru care certificatele sunt tranzactionate la pretul maxim. In curand, avand in vedere rapiditatea cu care se pun in functiune parcurile eoliene, numarul certificatelor verzi de pe piata va acoperisi va depasi cererea. Atunci, pretul lor va scadea vertiginos, iar acest lucru se va reflecta si in facturile tuturor consumatorilor.

Octavian Lohan ne-a mai spus: „Consumatorii pierd din vedere acest aspect sub presiunea costurilor ridicate ale momentului. Practic exista o desincronizare intre produca-tori si consumatori. Nimeni nu se astepta la acest boom al energiei verzi si necesarul de consum a fost acoperit din surse clasice. Acum producatorii de energie verde nu-si gasesc clienti. Consumatorii romani trebuie sa fie educati de catre producatorii de energie verde. Producatorii trebuie sa-si faca reclama si sa-si gaseasca piata de desfacere in tara. Asa si consumatorii romani vor ajunge sa beneficieze de energie ieftina”.

Mai multi consumatori industriali au solicitat Guvernului ajustarea de urgenta a schemei suport cu certificate verzi, din cauza cresterii vertiginoase a costurilor. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat, in premiera, intr-un interviu acordat ziarului BURSA, ca intentioneaza sa ajusteze subventia acordata producatorilor de energie regenerabila. Domnia sa ne-a declarat ca analizeaza urmatoarele variante: diminuarea pretului maxim al certificatelor verzi, reducerea numarului de certificate acordate producatorilor, introducerea unei taxe pe dezechilibre, exceptarea industriei de la plata certificatelor. Ministrul Nita a subliniat ca nu doreste ca productia de energie verde sa dispara si nu doreste sa-i descurajeze pe in-vestitori, pe care ii va consulta inainte de a opera modificari legislative.
Multi consumatori industriali sus-tin ca producatorii de energie verde pot trai linistiti numai din pretul certificatelor. Octavian Lohan ne-a spus ca lucrurile nu stau asa: „Producatorii de energie regenerabila nu-si pot recupera investitia numai din certificatele acordate. Au nevoie sa-si vanda energia pe piata. Este si in interesul lor sa-si gaseasca cumparatori. Daca autoritatile vor sa modifice schema de sprijin cred ca trebuie sa fie foarte atenti la modalitatea aleasa. Personal, cred ca pot fi luate masuri astfel incat cererea de certificate sa fie depasita de oferta si pretul platit sa coboare”.

     Investitorii italieni prezenti ieri la conferinta au cerut autoritatilor sa respecte legea care stabileste schema de sprijin pentru energia verde si sa nu opereze modificari intempestive. Legea prevede ca scaderea numarului de certificate acordate producatorilor sa aiba loc incepand din 2014. Diminuarea numarului de certificate este necesara pentru ca tehnologiile de productie s-au ieftinit sem-nificativ in ultimii doi ani.
Mauro Maria Angelini, presedintele Confindustria, a declarat ca investitorii italieni spera ca legislatia sa nu fie schimbata, intempestiv, din acest an, iar Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei, a subliniat ca energia regenerabila este un sector strategic pentru companiile italinene in Roma-nia. Gugliermo Frizi, presedintele Ca-merei de Comert Italiene din Roma-nia, a reprosat autoritatilor romane declaratiile „putin haotice” pe tema modificarii schemei de sprijin pentru certificatele verzi.

     Octavian Lohan le-a transmis investitorilor italieni ca bursa de energie are o piata intra-zilnica, ce poate fi folosita cu succes de producatori pentru a vinde energia verde in tara. Domnia sa a subliniat ca, in curand, Romania va face parte dintr-o bursa regionala de energie, care va facilita intalnirea cererii cu oferta si va aduce preturi mai bune pentru consumatori.

     Emil Calota, vicepresedintele ANRE (reglementatorul pietei de energie), a spus ca raportul de monitorizare a pietei energiilor regenerabile din 2012 va fi gata la finele acestei luni. Raportul va arata care sunt tehnologiile supracompensate si cate certificate verzi vor mai primi producatorii incepand din 2014. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *