Energia verde: amanarile nu inlatura pericolele

Energia verde: amanarile nu inlatura pericolele
Energia verde: amanarile nu inlatura pericolele

Articol de Ilie Serbanescu

Una din cele mai invazive mosteniri ale guvernului Boc, asumata din pacate de guvernul Ponta, este schema de promovare a energiei verzi.

Adoptata in urma impunerii de catre Comisia de la Bruxelles a obiectivului ca energia verde (eoliana, solara, biomasa) sa ocupe cel putin 20% in totalul furnizarilor de energie in fiecare tara a UE, aceasta schema este un exemplu – dintre multe altele, dar extrem de semnificativ – al straduintei aproape natangi a autoritatilor romane de a face pe plac stapanilor straini, fara vreun gand la interesul tarii si la implicatiile pe termen lung. Este un exemplu al aceleiasi manifestari idioate de „internationalism capitalist” – totul pentru straini, nimic pentru noi, romanii! – care a ajuns sa ghideze intregul comportament al politicienilor damboviteni si din care face parte si promovarea oficiala a salariilor mici in Romania spre a se asigura chipurile atractivitatea tarii pentru investitorii straini. S-au dat investitorilor in energia verde facilitati inexistente in alta parte in Europa si in lume, respectiv niste certificate verzi supracompensate pe seama consumatorilor. De pilda, artificial stimulate financiar, eolienele din Romania reprezinta 2% din totalul mondial, dar sunt suportate de o populatie reprezentand 0,002% din populatia globului, apasand de 1000 de ori mai impovarator. Niciun gand la consecinte: ca populatia preponderent saraca din Romania nu va putea suporta scumpirile; ca aceste cresteri se asociaza nefericit (cronologic si financiar) cu cele impuse prin asa-numita liberalizare a preturilor in energie, dictata tot de la Bruxelles; ca subventiile pentru energia verde vor bloca orice investitii straine in energia conventionala si ca investitorii straini din orice alt domeniu decat cel al energiei verzi vor pleca din Romania daca nu mai dispun de energie la costuri rezonabile.

Consecintele au aparut rapid. S-au bulucit investitori straini in energia verde ca mustele la rahat. Dar au fugit de orice proiect de investitii in energia conventionala. Si foarte curand facturile incarcate cu costurile energiei verzi incluse in acoperirea consumului au inceput sa creasca vertiginos. Numai docilitatea reprobabila a romanilor a facut ca oamenii sa nu iasa in strada cum s-a intamplat in Bulgaria. Autoritatile s-au trezit doar cand investitorii straini deja implantati in Romania, in loc sa se incaiere cu investitorii tot straini din energia verde ca le luau bucatica de la gura, s-au rastit la autoritatile romane, amenintand ca pleaca din Romania pentru ca nu le sunt protejate interesele.

Fortat sa gaseasca o solutie, guvernul Ponta, dupa ce a asteptat ca Bruxelles-ul sa schimbe eventual regulile jocului dezastruos pe care-l inventase, a luat o decizie tipic romaneasca, ce nu rezolva de fapt nici una din probleme. In loc sa recunoasca absurditatea schemei de sprijin si s-o taie la nivelul a cat poate duce Romania, doar a amanat in parte implementarea ei, subventiile pentru partea amanata urmand a fi acordate dupa 2017-2018. (va urma)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *