Energia verde si agricultura atrag peste un miliard de euro fonduri private in Botosani

Energia verde ?i agricultura atrag peste un miliard de euro fonduri private în Boto?ani
Energia verde si agricultura atrag peste un miliard de euro fonduri private in Botosani
Energia verde si agricultura atrag peste un miliard de euro fonduri private in Botosani

2012 ar putea fi cel mai bun an al investitiilor in judetul Botosani, atat publice, cat si mai ales private. Daca statul va investi prin primarii si Consiliul Judetean, institutii care au atras fonduri europene de sute de milioane de euro, este pentru prima data cand putem discuta si despre un val al investitiilor private. Economistii sunt sceptici in ceea ce priveste cresterea nivelului de trai in judetul Botosani, in ciuda investitiilor care vor incepe din acest an. Gheorghe Sorescu, seful contabililor din judet, este de parere ca nivelul de trai va ramane la acelasi nivel.

1.000.000.000 EURO in energie verde

Investitii de aproape un milird de euro vor fi demarate in proiectele parcurilor eoliene si fotovoltaice, iar aceasta suma reprezinta mai mult decat toate investitiile publice realizate din 1990 si pana acum in judetul Botosani.

Primul care va incepe va fi cel fotovoltaic al firmei Electro Alfa International Botosani, detinuta de omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru. Investitia de 14 milioane de euro va fi amplasata pe cateva hectare de teren la intrarea in municipiul Botosani dinspre Stauceni, langa padurea Rediu. Parcul fotovoltaic va fi inceput in primavara si va fi finalizat in a doua parte a acestui an.

Apoi, proiectul de aproape 200 milioane euro de la Sulita, al firmei cu capital portughez Infusion, va fi demarat tot in acest an. Acesta prevede construirea unui parc eolian in comuna Sulita.

Cea mai mare investitie in energie verde va fi facuta la Paltinis, peste 700 milioane de euro vor fi investite de un grup suedez in cel mai mare parc eolian din zona Moldovei. Parcul se va intinde in pe mai multe comune si va transforma radical zona de Nord a judetului.

O alta investitie privata in energie verde care va contine si capital autohton este cea de la Mitoc, unde Elsaco, firma detinuta de omul de afaceri Valeriu Iftimie, se va asocia cu un grup franco-german si vor construi un parc eolian in valoare de 70 milioane euro.

Un alt parc eolian va fi construit in zona Dangeni-Gorbanesti, unde o firma cu capital grec va investi peste 60-70 milioane euro. Toate aceste parcuri au obtinut avizele de mediu si cele ale armatei.

Un alt proiect care se va reorienta catre energie verde este si cel al terenului destinat Aqua Parck-ului de la Cucorani. Italienii care vroiau sa investeasca in acest proiect s-au razgandit din cauza faptului ca Primaria Botosani ca construi un super parc de distractii de 20 milioane de euro la Cornisa, motiv pentru care pe terenul de la Cucorani va fi plantat un parc fotovoltaic.

Agricultura va fi al doilea motor al investitiilor

Dupa energia verde, agricultura va fi al doilea mare sector in care investitiile private vor fi pompate la nivelul judetului Botosani, insa aici segmentul inglobeaza si horticultura, acvacultura, zootehnia si fermele vegetale. Investitiile mari din aceste domenii vor totaliza undeva la 10 milioane de euro.

Un milion de euro vor fi investiti la Sulita in construirea unei fabrici de sucuri de legume si fructe. Omul de afaceri Traian Popa isi va completa proiectul dezvoltat la Sulita, unde a dezvoltat o livada de meri, peri si ciresi intinsa pe 150 de hectare, o linie de sortat mere, un depozit de 5.000 de tone si o plantatie de 80 hectare de macese. Acesta va construi in acest an linia de sucuri naturale. Pana acum omul de afaceri Traian Popa a investit peste 4 milioane de euro in acest proiect complex.

Tot la Sulita in acest an va fi demarata investitia intr-o fabrica de prelucrare a usturoiului, prima de acest gen din Botosani si Moldova. Investitia apartine unei familii care are mai multe investitii pe raza comunei Sulita, printre care cea mai mare plantatie de usturoi, de cateva zeci de hectare si a inceput constructia unui sat de vacanta.

La Baluseni va fi construita o fabrica de conserve de legume, o investitie privata demarata printr-un proiect european. De asemenea, Piscicola SA Botosani are programata modernizarea si repunerea in activitate a fabricii de conserve din peste, insa totul depinde de evolutia pietei.

Comcereal Botosani a anuntat investitii de 300.000 euro in 2012, iar alte cateva firme straine au anuntat investitii in agricultura botosaneana, constand in ferme vegetale si zootehnice, precum si spatii de depozitare.

Apoi, alte cateva investitii semnificative vor fi demarate in suprafetele cu luciu de apa de pe teritoriul judetului, atat de exploatare piscicola, cat si de agrement. Acestea vor continua investitiile incepute acum cativa ani in unele zone ale judetului si ar fi pentru prima data cand Botosani incepe sa-si exploateze acest potential urias oferit de luciul mare de apa de pe teritoriul judetului.

Investitiile publice completeaza tabloul

Consiliul Judetean are in derulare proiecte de 276 milioane de euro, iar in a doua parte a anului vor mai putea fi demarate alte doua proiecte cu o valoare de peste 7 milioane de euro. Primaria Municipiului Botosani are in derulare proiecte de peste 100 milioane de euro, iar comunele din judet deruleaza proiecte de alte cateva zeci de milioane de euro.

Toate acestea vor completa tabloul investitiilor din judet.

Retail-ul modern isi continua expansiunea

Metro si Penny Market vor incepe in primavara lui 2012 constructia magazinelor din Botosani, investitii care vor totaliza peste 3 milioane de euro, iar in a doua parte a anului este programata deschiderea Uvertura Mall, investitie a omului de afaceri Danut Prisecariu. Investitia in Uvertura se ridica la peste 25 milioane euro, iar magazinele care se vor deschide acolo vor aduce alte cateva milioane de euro.

Specialistii sunt sceptici

Economistul Gheorghe Sorescu, directorul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania(CECCAR) Sucursala Botosani, este de parere ca investitiile din agricultura si parcurile eoliene nu vor relansa economia. „Primul gand ma duce la sistemul energetic national si daca acesta poate prelua cantitatea de energie pe care o vor produce aceste parcuri eoliene. Nu stim in ce masura sistemul energetic este pregatit sa prea energia din astfel de parcuri. Ele sunt foarte bune pentru ca este energie verde, nepoluanta, dar impactul nu va fi major pentru relansarea economica, vor aduce un plus la buget si profituri la cei care vor finanta astfel de investitii dar banii investiti nu se vor simti intr-o crestere. Eu sunt un pic de Toma necredinciosul in acest caz si chiar daca s-au dat avizele si autorizatiile pentru aceste investitii sa le vedem in primul rand facute si apoi ca sistemul poate prelua ce produc ele”, a spus Gheorghe Sorescu, fost sef al Fiscului botosanean si fost prefect.

In ceea ce priveste investitiile anuntate in sectorul agricol, Sorescu sustine ca acestea vor moderniza satul romanesc, dar nivelul de trai va continua sa ramana scazut. Acesta sustine ca agricultorii botosaneni vor continua sa castige putin, cu toate ca investitiile anuntate vor duce la crearea de noi locuri de munca si a unor venituri care pana acum nu erau posibile.„Investitiile din agricultura pot fi benefice, dar nu vor duce la o crestere a nivelului de trai. Incepem sa ne modernizam, atat. Nu suficient! Este nevoie si de masuri de crestere a nivelului de trai a satului romanesc. Investitorii nu sunt taranii nostri din pacate si profitul nu se va simti in buzunarul agricultorului botosanean”, a completat seful CECCAR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *