Energie alternativa, energia solara

Reactor cu fuziune nucleara care functioneaza de 5 miliarde de ani, Soarele elibereaza cantitati enorme de energie, care dupa ce a parcurs o distanta de aproximativ 150 miliarde de km, atinge suprafata Terrei cu o putere medie de aproximativ 1000w/m2.

La final, energia solara care atinge Pamantul este de 10.000 de ori superioara cererii de energie globala a populatiei, si dupa parerea astronomilor, acest lucru va mai dura inca alte 5 miliarde de ani. Altfel spus, la scara umana, energia solara este inepuizabila.

Totusi, aceasta energie solara, este inegal raspandita pe suprafata Pamantului si este supusa variatiei anotimpurilor. Aproape de Ecuator, incalzirea solara poate atinge 2300 kwh/m2/an adica de doua ori incalzirea medie in Europa( 1100 kwh/m2/an) . Si in Franta exista variatii in functie de latitudine. Astfel, Calais primeste in medie aproximativ 3 kwh/m2 pe zi, in timp ce Toulon primeste o valoare superioara, de 5,2 kwh/m2 pe zi. Aceste valori variaza in functie de anotimpuri in cursul anului, cu un maxim pe timpul verii, evident.

Potentialul de energie solara face din aceasta o sursa de energie ce se poate reinnoi, promitatoare. Putem profita de caldura si de lumina sa pentru recuperarea caloriilor si pentru a produce electricitate, poluind mai putin, comparatriv cu sursele fosile de energie.

In comparatie cu alte surse de energie ce se pot reinnoi, energie solara prezinta un avantaj aparte: este expoatabila pe intreaga suprafata a globului. Totusi, echipamentele de productie trebuiesc instalate in apropierea locului de consum pentru a reduce pierderile.

Sa adaugam ca este in totalitate modulabila: dimensiunea instalatiilor poate fi ajustata in functie de nevoi si mijloace.

Sursa : Actu Environnement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *