Energie alternativa

1
68

TIMIS. Lugojenii sunt tot mai atrasi de panourile solare. Cei care si-au montat deja sustin ca este o investitie care le-a injumatatit costurile.
energie alternativa
Acestea functioneaza pe principiul unui termos, insa mult mai evoluat, fapt care face ca apa sa se mentina calda si peste noapte. Pretul de achizitie si montare al unui panou este de la 1.500 de euro in sus. Cele mai complexe pot ajunge chiar la 4.000 sau chiar 5.000 de euro, dar garanteaza si caldura pe timpul iernii, dar numai in zilele senine. „Deocamdata, pentru o familie de patru persoane este suficient si cel mai ieftin panou solar. Cum in zona noastra verile sunt lungi si calduroase iar iernile destul de blande, pentru a beneficia de apa calda este suficient ca afara sa fie senin. Pentru a incalzi apa, panoul nu foloseste caldura, ci razele ultraviolete. Astfel, si la 9-10 grade, se poate avea apa calda”, a declarat Ecaterina Cocis, responsabil cu vanzarile firmei care monteaza aceste panouri.

Pana in prezent, in afara de sala de lupte, cinci persoane au solicitat montarea panourilor solare pe propriile case. „Am incercat sa imi montez aceste panouri solare inca de la inceputul verii, dar abia in luna august am reusit. Pana atunci foloseam apa calda de la boilerul electric, iar numai intr-o luna, in care am prins si o saptamana fara soare, costul curentului s-a redus la jumatate”, a declarat Avramut Todorescu. Sala de lupte beneficiaza de doua panouri solare care pot incalzi 300 de litri de apa. Montarea propriu-zisa a panourilor nu dureaza decat doua zile, iar amortizarea cheltuielilor se va simti peste cel mult doi ani.

Sursa: 24h online

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here