Energie curata de la cladiri rotative

TEHNOLOGIA VIITORULUI – Zgirie-nori inteligenti
Lupta incalzirii globale i-a determinat pe arhitecti sa vina cu idei surprinzatoare. Astfel, zgirie-norii rotativi, prezentati recent drept ultima fita in materie, vor avea si o componenta practica: vor produce energie curata, care va intretine atit cladirea, cit si cartierul in care va fi construita.

La jumatatea acestui deceniu, diverse firme prestigioase de arhitectura din toata lumea prezentau o idee revolutionara: zgirie-norii rotativi. Despre ce este vorba? Blocuri cu zeci de etaje care au capacitatea de a se roti pe parcursul unei zile intr-o directie si in alta, astfel incit proprietarul unui apartament dintr-o astfel de cladire sa poata admira mai multe peisaje. In sloganurile prezentate, chiar asta era si mesajul: „Te trezesti dimineata si vezi soarele rasarind, iar seara, de la exact aceeasi fereastra, vezi si apusul. Totul datorita apartamentului tau unic dintr-un zgirie-nori rotativ”. Conceptul este relativ simplu. Cladirile se unduiesc asemanator unui val, unei unde. Inventia a facut senzatie si va fi pusa in practica pentru prima data in Dubai si in China. Mai multe companii au contractat deja proiecte pentru astfel de lucrari si se asteapta ca si americanii, britanicii, francezi sau japonezii sa dea curs acestei „invitatii”.

AVANTAJE. Pe linga privilegiul de a admira mai multe peisaje de la acelasi apartament, zgirie-norii rotativi mai au un avantaj extrem de important: se construiesc foarte repede. Spre deosebire de cladirile clasice, la realizarea carora se folosesc materiale fabricate pe loc, zgirie-norii rotativi „iau nastere” din produse prefabricate, care se monteaza, spun proiectantii si constructorii, foarte rapid si usor. Astfel, in vreme ce la zgirie-norii clasici, un etaj se construieste in aproximativ trei saptamini, la zgirie-norii rotativi, un nivel este gata in trei zile. Asta inseamna un ritm de aproape zece etaje pe luna. Motiv suficient pentru a te mindri in fata cunoscutilor.

COMPONENTA PRACTICA. Dincolo de aceste avantaje, care iti cresc ego-ul si te fac sa te dai mare in fata prietenilor, zgirie-norii au si o caracteristica „verde”. Astfel, blocurile rotative isi vor produce singure energia, potrivit proiectantilor. Cum vor face asta? Extrem de simplu, in opinia inginerilor: palete eoliene vor fi instalate intre etajele cladirilor, urmind a se invirti pe tot parcursul zilei. Mai mult, pe acoperis si pe fatadele exterioare ar urma sa fie montate panouri pentru energie solara. Arhitectii sustin ca energia produsa timp de o luna va fi suficienta pentru toate nevoile locatarilor, dar si pentru cartierul in care zgirie-norii rotativi vor fi construiti. Asta inseamna o uriasa economie lunara la factura de energie si o lovitura importanta marcata in lupta impotriva fenomenului ingrijorator al incalzirii globale. Ca atare, blocurile-turn vor fi construite in cartiere aglomerate, pline de zgirie-nori, si nu in zone exclusiviste, cartiere rezidentiale sau alte arii urbane retrase. Mai multe organizatii ecologiste mondiale au salutat proiectul, dar asteapta sa-l vada pus in practica pentru a vedea daca este cu adevarat functional.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *