Energie din valuri. Un sistem mai eficient chiar decat panourile solare sau turbinele eoliene

Îngheţul din eoliene: Anul acesta s-au montat 155 de turbine noi, de 2,5 ori mai puţine comparativ cu 2013
Energie din valuri. Un sistem mai eficient chiar decat panourile solare sau turbinele eoliene
Energie din valuri. Un sistem mai eficient chiar decat panourile solare sau turbinele eoliene

In energia regenerabila se investesc astazi cei mai multi bani. Fapt confirmat si de echipa de ingineri de la Universitatea din California care a creat un design de dispozitiv care ar putea capta mai mult de 90% din energia valurilor in energie electrica.

Combustibilii fosili se consuma intr-un ritm ametitor asa ca trebuie sa acceleram exploatarea energiilor regenerabile. Totusi, captarea energiei solare se loveste de costuri mari de implementare si eficienta mica, iar pentru captarea energiei eoliene este nevoie de conditii speciale, asa ca uriasele noastre „sfarleze” trebuie instalate in zone cu suficient impact al curentilor pentru a deveni eficiente. Totusi, marile si oceanele sunt in continua miscare, iar valurile, desi variaza in intensitate, ar putea fi mult mai eficiente decat orice alta sursa de energie regenerabila. Este un fapt demonstrat de curand de o echipa de ingineri de la Universitatea din California, care a creat un prototip la scara redusa al unui dispozitiv de recoltare al energiei valurilor.

Este deja un lucru cunoscut faptul ca suprafetele maloase de pe fundul marilor si oceanelor absorb foarte bine energia valurilor. Astfel, echipa de la UC s-au gandit sa creeze un sistem care nu numai sa absoarba aceasta energie, dar sa o si transforme in energie utilizabila. Sistemul este format dintr-un covor din cauciuc care se sprijina pe o retea de pistoane hidraulice, cilindri si pompe, care preiau miscarea sinusoidala a valurilor. Miscandu-se in sus si in jos odata cu valurile, covorul creaza presiune hidraulica in cilindri, iar pistoanele cu dubla actiune produc astfel energie in ambele sensuri. Experimentele celor de la UC au aratat ca acel covor este capabil sa absoarba peste 90% din energia valurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *