Energie gratis

Tirgul Ambient Instal SGI, lansat ieri la Expo Transilvania, e de departe unul in care sistemele de incalzire si productie a energiei „verzi” domina. Chiar daca par scumpe, clujenii le cauta, deocamdata din curiozitate.

Energia verde, o afacere de viitor
Oferta care domina la Tirgul Ambient Instal de la Expo Transilvania o reprezinta sistemele de producere a energiei „verzi”

Panourile veltronice, adica acele inovatii care transforma lumina solara in energie electrica, domina de departe oferta din Expo Transilvania. Greu gasesti o firma care sa nu aiba asa ceva de oferit. Motivul ar fi unul simplu. „Legea care permite sa vinzi energia vie este fuctionala si la noi. Energia pe care o consumi seara o produci ziua”, explica Molnar Peter, administratorul companiei Ecocald, unul dintre expozantii care ofera si acest tip de panouri. Mai mult, se pare ca „administratorul national al energiei electrice” este obligat sa cumpere aceasta „energie verde” de la cei care o produc si, in consecinta, in viitorul apropiat ar putea fi chiar o afacere buna. „Asta cu conditia sa nu ajungi ca statul sa-ti calculeze toate taxele, inclusiv taxa pe valoare adaugata”, apreciaza Miruna G., vizitatoare care studiaza si ea piata energiei solare. Si totusi, tendinta pietei in aceasta nisa este clara. Daca faci un simplu tur al expozitiei este evident, peste tot sint vizibile aceste panouri. Diverse culori, diverse dimensiuni, puteri si rezultate. Dar si preturi. Pentru un panou de acest tip scoti din buzunar minim 600 de euro, suma la care se adauga cheltuielile de transport si de montare.

Casele moderne nu fac risipa de caldura

Robineti, bai de ultima ora care includ mobilierul, aduse tocmai din Castellon, Spania, sau „aspiratoarele prin pereti” si instalatii de aerisire a unei camere in mod automat fara pierderea caldurii sint doar citeva dintre lucrurile pe care le gasesti in standurile Expo pina in 10 februarie. Dar toate acestea sint inutile intr-un apartament sau intr-o casa care pierde caldura pe care o produce consumind de doua ori mai multa energie. Asa ca sistemele de „lego-constructie”, cum le numesc clujenii de rind, sint si ele prezente. Acele blocuri de poliester presat pe armaturi in interiorul carora vine turnat betonul sint, spun constructorii, solutia pentru viitor si pentru o casa care sa devina independenta energetic. Si se pare ca acesta este viitorul caselor. In Cluj nu exista inca „producatori de energie verde”, insa case pasive, care economisesc caldura si, deci, cheltuiesc mai putina energie pentru a fi incalzite, sint. Exista chiar blocuri rezidentiale, care vor fi date in folosinta in acest an, construite in acest sistem si pot fi gasite in zona Zorilor si Floresti, in special.

„Dai un ban, dar stai in fata”

Putini clujeni stiu ca „panourile solare” pot insemna facturi foarte aproape de valoarea zero la energia electrica. De asemenea, covoarele de incalzire prin pardoseli sint o noutate la tirg, o solutie care promite sa asigure confort termic fara a fi introduse in sapa de beton, sau a genera daune unei case care deja a fost construita si unde introducerea unei incalziri clasice in pardoseala ar insemna spargerea efectiva a sapei. Costurile sint intr-adevar mai ridicate. Cu 10% pina la 25% fata de sistemele clasice, insa, spun comerciantii, in maxim 3 ani, cheltuielile acestea sint amortizate prin economiile facute la facturile platite lunar, mai ales in sezonul de iarna.

Sursa: Monitorul de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *