Energie solara, pana in 2050

Conform unui raport realizat de companii de electricitate, centralele solare amplasate in deserturi ar putea genera, pana in 2050, circa un sfert din energia necesara intregului glob.
energie solara
In studiul realizat de Greenpeace, ESTELA (European Solar Thermal Electricity Association) si grupul SolarPACES se mai arata ca noua tehnologie va crea locuri de munca si va ajuta la combaterea schimbarilor climatice.

Raportul de 28 de pagini arata ca investitia in centrale solare termice cu concentrarea radiatiei solare directe (CSP) va depasi 2 miliarde de euro in acest an, la nivel global.

„Pana in 2030, astfel de investitii ar putea asigura 7% din necesarul de energie al planetei si 15% pana in 2050”, se arata in cel mai optimist scenariu.

Acest lucru implica niste sume ce ar putea sa depaseasca 21 miliarde de euro pana in 2015 si 174 miliarde pana in 2050, insa vor fi create si noi locuri de munca. Scenariul arata ca, pana in 2050, capacitatea centralelor ar putea sa ajunga la 1500 de gigawati.

Aceste estimari sunt mult mai optimiste decat cele ale Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), care arata ca, pana in 2050, procentul de energie solara de pe piata va ajunge la 0,2%.

Centralele CSP folosesc sute de panouri pentru a concentra razele soarelui pana la temperaturi de 400-1000 de grade Celsius, temperaturi necesare pentru functionarea unei centrale solare. Acestea sunt diferite de centralele fotovoltaice, care transforma razele direct in electricitate si pot genera energie chiar si atunci cand sunt nori. Spre deosebire de centralele fotovoltaice, CSP pot fi folosite numai in zilele cu soare.

„In acest moment avem o tehnologie de un sfert de miliard de dolari, pentru centralele fotovoltaice solare si eoliene”, a declarat Sven Teske, de la Greenpeace International si co-autor al raportului, citat de Reuters.

In raport se mai arata ca energia produsa in centralele din desert ar costa initial intre 0,15 si 0,23 euro pe kilowat ora, mai mult decat pentru varianta regenerabila sau cea cu combustibil, insa pretul ar putea scadea la 0,10-0,14 euro pana in 2020.

In 2008, instalatille CSP au produs doar 430 de megawati din necesarul de electricitate al planetei.

„CSP pot oferi energie oriunde in lume datorita tehnologiei de stocare si a operatiunilor hibride”, a declarat si Jose Nebrera, presedinte ESTELA.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *