Panouri solare pe terenurile poluate dintre Axente Sever si Copsa Mica

Energia verde din Avrig atrage atentia investitorilor din Elvetia
Panouri solare pe terenurile poluate dintre Axente Sever si Copsa Mica
Panouri solare pe terenurile poluate dintre Axente Sever si Copsa Mica

Pe terenurile poluate dintre Axente Sever si Copsa Mica, nimic nu ar fi crescut. Agricultura in zona a fost compromisa de poluarea industriala. Construirea unui parc fotovoltaic a fost, poate, cea mai buna idee pentru a folosi terenurile. Cu 3,5 milioane de euro investitie, comuna Axente Sever a fost declarata, ieri, exemplu atat in judet, cat si in tara. Presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, prezent la inaugurarea parcului fotovoltaic din Axente Sever a spus ca numai asa puteau fi folosite terenurile poluate.

La construirea instalatiei solare pentru producerea de energie electrica 3 MW s-au folosit 12.410 panouri fotovoltaice. Energia produsa in Axente Sever va fi tran­sferata sistemului national. „Ma bucur ca am reusit sa terminam aceasta investitie. Vreau sa multumesc dom­nului primar, Marius Grecu, pentru ca am avut sustinere foarte mare la demararea investitiei. E o prima investitie dintr-un lant de inca trei parcuri pe care le fac si in judetul Mures si sper sa aduca bunastare societatii. Aici se va produce energie electrica si aceasta va fi data in sistemul national”, a declarat investitorul, Virgil Mailat.

Cea mai mare investitie din 1990

Ce va castiga comuna din aceasta investitie a lui Virgil Mailat? In primul rand, locuri de munca pentru locuitori, dar si fonduri la bugetul local. Este motivul pentru care primarul comunei Axente Sever nu poate decat sa fie multumit ca investitorul a ales acest loc. „Eu ii multumesc domnului Mailat ca ne-a ales pe noi. L-am primit la primarie si s-a vazut ca, daca este interes comun, daca primarul este constient ca numai cu investitori poate sa ridice nivelul comunei, rezultatul se vede. Il asigur pe domnul Mailat de tot sprijinul. Investitia este cea mai mare de dupa 1990 in comuna Axente Sever. Valoarea investitiei este de 3,5 mi­lioane de euro pe 6 hectare. Este o investitie care a dus la cresterea taxelor si impozitelor pe teren de la 240 lei la aproape 10.000 lei. Speram in viitorul apropiat ca vom avea si locuri de munca create, iar domnul Mailat sa ne mai caute pentru ca il primim cu bunavointa. Ii multumesc si domnului presedinte al Consiliului Judetean, Ioan Cindrea, pentru sprijinul pe care mi-l acorda si mi l-a acordat in obtinerea avizelor si in toate demersurile pentru atragerea investitorilor aici, in zona”, a spus primarul Marius Grecu.

Model de folosire a terenurilor poluate

Presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, a spus, despre investitia din Axente Sever, ca este una extrem de folositoare si ca modelul „Axente Sever” este unul de succes si ar putea fi folosit la scara mult mai mare. „Aceasta investitie inseamna un model de colaborare intre investitori si administratie. Cred ca acest model poate fi extins si la alte localitati pentru ca asigura dezvoltare, venituri pentru primarii si locuri de munca. Numai astfel de venituri pot asigura primariile cu fonduri, care sa le asigure independenta financiara si ceea ce stiu eu ca se intampla la Axente Sever este un model. Dupa acest parc fotovoltaic urmeaza altul aici si alte doua investitii industriale in aceste zone sau parcuri industriale, care sunt pe terenuri ce nu puteau fi folosite pentru agricultura. Sunt terenuri poluate, sunt terenuri la baza combinatului si pentru multi ani este o poluare re­manenta puternica. Ori, astfel de investitii sunt utile si pot da valoare pe acest teren. Este un model folosirea terenurilor poluate, dar este un model si in ceea ce priveste strategia de dez­voltare. De altfel, in strategia judetului sprijinim aparitia a inca 9 parcuri industriale pe langa localitati mai mici sau comune mai mari”, a spus presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea.

Imbinarea energiilor in nordul Sibiului

La inaugurarea parcului fotovoltaic din Axente Sever au fost prezenti parlamentarii din zona. Cu totii au declarat ca vor sprijini, la randul lor, astfel de parcuri. „Este un model ceea ce se intampla acum aici si ma bucur ca s-a deschis o astfel de investitie. E un teren compromis si ne bucuram ca aici se reuseste o astfel de investitie”, a spus Ioan Axente, deputat USL.
Senatorul USL, Viorel Arcas, spune ca e foarte bine ca in comuna Axente Sever marea poluare se transforma in energie verde. „Vreau sa ii felicit pe domnul Mailat, pe domnul primar si pe domnul presedinte al CJ, oamenii implicati si factorii implicati in realizarea acestui parc. Importanta lui este foarte mare pentru ca aici marea poluare se transforma in energie verde, energie curata. Este cea mai mare realizare. Iar colegul meu de Senat propune un model de imbinare a energiei con­ventionale cu cea ne­conventionala. Avem un parc pe Valea Tarnavelor, mai avem un parc pe Valea Hartibaciului si avem si cele mai puternice societati de energie conventionala. Este un model si este o politica a Guvernului Ponta de imbinare a celor doua feluri de energie conventionala si neconventionala”, a spus Viorel Arcas.
Gheorghe Roman, depu­tat USL, a spus si el ca modelul Axente Sever este unul castigator, pentru ca ajung bani la buget. „Domnul primar Marius Grecu este unul dintre primarii performanti. Reali­zeaza faptul ca are nevoie de bani la bugetul local, altii decat cei din taxe si impozite locale. Il felicit pentru ceea ce face si este un exemplu demn de urmat si de alti primari din Sibiu”, a spus Roman..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *