Energie solara pentru suburbiile din Cairo

Un inginer irakian dezvolta un panou solar din materiale reciclabile, cu obiectivul de a-l instala in suburbiile oraselor in dezvoltare.

Obtinerea de energii regenerabile cu material reciclat care va permite accesul la apa calda in suburbiile mizere din marilepanouri solare in suburbii orase cum este Cairo, este ambitiosul obiectiv al inginerului Thomas Culhane, care deja a pus in functiune instalatii pe terasele si acoperisurile din Darb Al Ahmar, cartierul unde traiesc gunoierii orasului islamic.

Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul ONG-ului sau „Solar CITIES” si este extraodinar prin simplitatea sa: se bazeaza pe fabricarea incalzitoarelor de apa, de pana la 200l, cu materialul reciclat colectat din gunoaie „O mama egipteanca petrece cel putin 7 ore pregatind baia copiilor sai mergand dupa apa si incalzind-o. Cu acest sistem va avea intotdeauna apa calda fara a contamina mediul”, explica euforic inginerul in timpul unei vizite la Madrid.

Culhane, numit explorator de catre Societatea National Geographic, este un planificator urban de la Universitatea din California.

De origine americano-irakiana, a ajuns la Cairo dupa ce a trecut prin padurile din Borneo y Guatemala, unde a observat cum popoarele indigene utilizeaza la maxim resursele fara a le afecta. „,M-am gandit ca s-ar putea aplica aceste posibilitati ecologice si in mediul urban” spune acesta.

Pentru a intelege viata unei suburbii n-a pregetat sa se mute cu familia in Darb Al Ahmar si curand a constatat ca ideea lui a fost adoptata cu entuziasm de vecini. Unii sugerau unde pot fi gasite sticlele de plastic pentru a strange apa, altii stiau unde se pot gasi tuburile metalice, iar cineva a propus utilizarea cutiilor de unt pentru finisarea marginilor placii solare. Pentru fiecare material gasit la gunoi se cauta o utilizare pentru a reduce costul final. „Daca si-ar cumpara materialele nimeni din acest cartier nu ar fi capabil sa-l obtina, ar presupune castigurile lor dintr-un an” afirma inginerul.

Intr-o prima faza, prototipurile au fost finalizate, in parte, de catre agentia americana USAID, dar obiectivul este ca produsul sa fie foarte ieftin, iar producatorii sa fie capabili sa-si invete vecinii sa-l construiasca.

Viitorul biogazului
„Nu suntem idealisti, suntem aici pentru a gasi solutii si energia solara joaca un rol primordial in munca noastra”, afirma cu convingere Thomas Culhane. El aminteste ca, momentan cei care se bucura de beneficiile panourilor solare sunt in marea majoritate familiile care au emigrat in Cairo acum 30 de ani si au devenit dependenti de aceasta energie.

Urmatorul sau mare proiect este biogazul, un combustibil care se genereaza prin degradarea materiei prime organice si care ar fi de mare ajutor in bucatarie. Visul sau este ca, incet incet, gunoaiele din Darb Al Ahmar sa se transforme in instalatii solare si biogaz si ca toata comunitatea se aiba aceste instalatii, si ca atat musulmanii cat si crestinii sa contribuie cu idei la acest proiect asa cum s-a intamplat pana in acest moment.

Sursa: El Mundo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *