EnergoBit va decide intr-o saptamana daca renunta definitiv la constructia de parcuri fotovoltaice

EnergoBit va decide intr-o saptamana daca renunta definitiv la constructia de parcuri fotovoltaice
EnergoBit va decide intr-o saptamana daca renunta definitiv la constructia de parcuri fotovoltaice

Grupul EnergoBit din Cluj-Napoca va decide intr-o saptamana daca renunta definitiv la investitiile in constructia de parcuri fotovoltaice, dupa ce anul trecut a oprit proiectele din cauza modificarii legislatiei in domeniu, a declarat pentru MEDIAFAX Stefan Gadola, unul din fondatorii grupului.
„Intr-o saptamana vom decide daca renuntam definitiv la ele, unele mai sunt inca in analiza. Este vorba de sapte proiecte fotovoltaice cu o capacitate totala de 30-35 MW”, a afirmat Gadola.

Pentru constructia unui MW in panouri solare este necesara o investitie de aproximativ 1,5 milioane de euro, astfel ca pentru instalarea a 35 MW costurile s-ar ridica la 52,5 milioane de euro.

El a adaugat ca EnergoBit „merge inainte” cu proiectele de productiei a energiei eoliene, care insumeaza o putere de 27,5 MW.

Compania EnergoBit a fost infiintata in 1990, fiind specializata in domeniul echipamentelor si lucrarilor pentru industria energetica. Fondul polonez de investitii Innova Capital a preluat, la finalul anului 2012, aun pachet reprezentand 53% din actiunile EnergoBit.

Guvernul sprijina productia de energie din surse regenerabile prin acordarea de certificate verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a decis anul trecut ca producatorii de energie regenerabila vor primi mai putine certificate verzi. Pe langa scaderea numarului de certificate verzi, Guvernul a hotarat sa amane, de la 1 iulie 2013, acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in energie verde.

In Romania se afla in functiune centrale eoliene de 2.500 MW, reprezentand peste 10% din capacitatea de productie a energiei electrice, si peste 700 MW instalati in panouri fotovoltaice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *