Eolienele din Dobrogea au produs la capacitate maxima, de 1.000 megawati pe ora.

Puterea vantului a facut ca eolienele sa mearga la putere maxima

A fost cea mai buna perioada a anului pentru investitorii in parcurile de eoliene. Puterea vantului a facut ca eolienele sa mearga la putere maxima.In perioada viscolului, eolienele din Dobrogea au produs 1.000 megawati pe ora. In timpul verii, productia scade la jumatate.

Cele mai mari parcuri eoliene din Dobrogea sunt la Fantanele, Pestera, Cernavoda, Casimcea, Agighiol, Corugea. Acestea apartin marilor jucatori de pe piata energiei eoliene din zona: grupul CEZ, Petrom, ENEL. Alte parcuri mai mici de eoliene functioneaza la Baia de Tulcea si Topolog. Aceste parcuri mici produc, la randul lor, 10 – 12 megawati pe ora.

Beneficii pe termen lung

In aceasta perioada a anului, eolienele din Dobrogea au produs la capacitate maxima, de 1.000 megawati pe ora. „Ca sa functioneze la capacitate maxima ele au nevoie de o putere a vantului de 50 de kilometri pe ora. In ultimele saptamani, vantul a batut cu 70 de kilometri pe ora. La 100 de kilometri pe ora elicele se opresc singure si nu ar fi fost probleme. Totodata, ele au un sistem de incalzire si, daca ar fi cazut ploaie cu gheata, functionarea lor nu ar fi ridicat probleme“, spune expertul de mediu Traian Petrescu. In concluzie, eolienele au produs mai multa energie decat sistemul hidroenergetic, adauga expertul in eoliene.

In cativa ani, Dobrogea ar putea furniza jumatate din consumul la nivel national. Centrala Nuclearo-Electrica de la Cernavoda cu cele doua reactoare furnizeaza 1404 megawati, aproape 20%  din consumul national.

Din pacate, energia produsa de eolienele din sud – estul tarii va aduce beneficii Romaniei pe termen lung. Pe termen scurt, mai sunt pierderi intrucat trebuie platite subventiile acordate de Guvern pentru energia regenerabila, asa cum stabileste legislatia in domeniu. Prin urmare, productia mare de energie nu se va regasi in curand si in facturile consumatorilor.

Dobrogea, in bataia vantului

Piata eolienelor este in plina dezvoltare si specialistii prognozeaza ca, in urmatorii 3 ani, in Dobrogea si Moldova, zonele cele mai propice pentru dezvoltarea parcurilor eoliene, sa avem instalate eoliene care sa produca o putere de 3.000 de megawati.
Pe langa parcurile eoliene din Dobrogea, mai sunt functionale alte cateva in Baragan, in zona Luncii Dunarii, acolo unde sunt conditiile favorabile producerii de energie.

De departe, cea mai mare energie ar produce eolienele ce s-ar monta in varful muntilor, insa acestea sunt foarte greu de fixat si de transportat. O alta solutie ar fi dezvoltarea unei afaceri pe Marea Neagra, unde platforma continentala ar fi perfecta pentru montarea turbinelor. „Din pacate, am auzit doar povesti despre astfel de proiecte, desi adancimile mici din Marea Nagra ar permite functionarea unui parc de eoliene“, spune Traian Petrescu.
De aceea, zona Dobrogei, cu precadere Tulcea, raman cele mai propice arii de dezvoltare a parcurilor eoliene. Urmeaza apoi Moldova, unde puterea vantului ar putea produce astfel de energie.

Cu bune si cu rele

Cei mai fericiti de aceste investitii sunt, in primul rand, cei din comunitatile locale. Se percep taxe si impozite pe terenurile folosite. Marii investitori au ajutat comunitatile modernizand sistemul de apa potabila, asa cum s-a intamplat la Baia. La Fantanele, proprietarii pe terenul carora au fost amplasate turbinele primesc 3.000 de euro anual, iar cei ale caror recolte au fost distruse au primit si despagubiri substantiale.
Parcurile eoliene au dus si la lupte de strada. In iulie 2010, cinci oameni din Cogealac au fost impuscati de firma care asigura paza santierului din zona respectiva. Primarul Cati Hristu s-a dus pe santier insotit de mai multi localnici cerand grupului ceh sa paraseasca zona intrucat nu are avizele necesare. Pe aceeasi suprafata, administratia locala precedenta acordase autorizatii de construire pentru alte firme. Edilul si alti 5 localnici au fost arestati pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice in forma agravanta.

Cat costa energia verde

Investitia pentru construirea unui parc de eoliene este foarte costisitoare. Tocmai de aceea la noi aceste proiecte s-au implementat cu mare greutate. Spre exemplu, investitia pe megawatt este de aproximativ 1.500.000 – 1.700.000 de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *