Eolienele prea inalte sunt respinse de greci

Constransa de Uniunea Europeana si de Protocolul de la Kyoto, Grecia a aprobat, la inceputul lui 2007, realizarea mai multor parcuri pentru obtinerea de energie alternativa. Insa locuitorii insulelor Ciclade nu privesc cu ochi buni aceste proiecte, pentru ca sunt convinsi ca eolienele vor urati peisajul si vor prejudicia turismul local.

Proiectele aprobate de Atena, referitoare la constructia unor parcuri eoliene pe insulele Ciclade (sunt vizate in primul rand Iaros, Andros, Limnos si Lesbos) au declansat nemultumirea localnicilor, care se tem ca acestea vor avea repercusiuni negative asupra mediului inconjurator si a turismului. „Nu vrem eoliene care sa depaseasca 70 de metri inaltime, nu suntem impotriva energiei verzi, dar trebuie sa ne pastram peisajul insulelor noastre milenare”, a declarat Dimitris Bailas, prefectul Cicladelor.

Aceste parcuri au o destinatie economica foarte precisa: ele urmeaza sa contribuie la reducerea deficitului de energie al Greciei, care importa electricitate de la vecini (in special din Bulgaria si Macedonia). Pe insula Serifos, un proiect elaborat de societatea greaca Mytilineos prevede instalarea a 87 de eoliene, fiecare dintre ele avand o inaltime de 150 de metri, pentru o capacitate totala de productie de 74 MW.

„Unele vechi nu mai functioneaza”

Dar presedintele consiliului municipal al insulei, Antonis Antonakis, sustine ca aceste instalatii sunt disproportionate in raport cu nevoile reale. In plus, „eolienele care au fost montate in trecut nu mai functioneaza”, mai spune el. Iar pentru amplasarea unora noi au fost alese spatii izolate, ceea ce presupune construirea unor drumuri si (re)amenajarea spatiului. „In strainatate, in anumite zone, parcurile eoliene au redus numarul turistilor cu 40%”, a mai declarat presei oficialul grec. Putin mai la nord, pe insula Skyros, societatea Skyros Eolienne prevede construirea unui parc de gen, cu o putere de 333 MW.

Dar acest proiect a fost respins in unanimitate de consiliul municipal, pentru ca „ameninta biodiversitatea si speciile rare de fauna”. „In Grecia, ca sa obtii autorizatia de constructie pentru un parc eolian iti trebuie mai multe studii de mediu decat pentru o uzina nucleara”, este de parere Dimitris Rahiotis, directorul unei societati de energie verde.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *