Eroii desenelor animate – profesori de ecologie, justitiari si parinti denaturati

Eroii desenelor animate- profesori de ecologie, justitiari si parinti denaturati

Cati dintre voi nu ati tipat in gura mare: „Go Planet!”, nu i-ati imitat cel putin o data vocea lui Scooby-Doo sau nu ati fredonat cantecul lui Popeye? Cand erati copii, v-ati dorit sa jucati volei ca fetita Mila – protagonista desenelor animate japoneze „Attack No.1 (Mila Superstar)” -, sa salvati omenirea la fel cum o facea Superman sau sa faceti vrajile din „Sailor Moon”?

Verticalnews continua campania despre desenele animate cu un episod dedicat personajelor memorabile, care au reprezentat modele puternice pentru milioane de copii. Personajele animate au fost prezente obisnuite in copilaria fiecaruia dintre noi. Reprezinta insa ele modele demne de urmat?

Captain Planet, primul supererou eco

Poate cel mai evident exemplu de educatie prin intermediul desenelor animate este seria „Captain Planet and the Planeteers”. Mesajul: Cu totii putem proteja mediul inconjurator! Programul era intesat de sfaturi ecologiste si a devenit in foarte scurt timp un fenomen. Chiar si astazi, la 20 de ani de la difuzarea primului episod, supereroului eco ii sunt dedicate multe site-uri. „Puterea este a voastra!”, le spunea Captain Planet copiilor din toata lumea, dupa fiecare misiune indeplinita. La randul lor, cei cinci tineri prieteni ai Capitanului raspundeau in cor: „Trebuie sa salvam planeta!”

Homer si Fred, doi tati iresponsabili

In „The Simpsons”, show care ruleaza in Statele Unite din 1987, eroul principal – Homer Simpson – este un om obisnuit. Este lenes, lacom, naiv si alcoolic. Cu toate acestea, sub stratul gros de cutii de bere, gogosi si ignoranta, Homer tine ascuns un suflet bun, dar si o latura filozofica. „Pentru alcool! Cauza si solutia tuturor problemelor omenesti”, este un toast celebru al personajului. Homer nu are probleme doar cu consumul excesiv de bere, ci si cu kilogramele in plus – insa niciunul dintre defectele sale nu il deranjeaza prea tare.

Nici fiul sau, Bart nu este tocmai un copil model. Singurele „calitati” ale acestui elev problematic sunt mersul pe skateboard si declansarea conflictelor. De cealalta parte, Lisa este poate singurul exemplu demn de urmat al familiei. Aceasta fetita, mereu in varsta de opt ani, este vegetariana, o activista inversunata pentru drepturile femeilor si o idealista incurabila.

Daca Homer si-ar vinde fara ezitare sufletul in schimbul unei gogosi, Popeye marinarul are o alta slabiciune gastronomica – spanacul, care este, din fericire, o mancare sanatoasa. Potrivit statisticilor, intre 1931 si 1936 (perioada de glorie a fortosului marinar), consumul de spanac a crescut cu o treime in Statele Unite.

„Stramosul” lui Homer este Fred Flinstone. „Patriarhul” familiei din epoca de piatra a fost primul personaj de desene animate care avea ca public tinta oamenii care „absolvisera” de multa vreme gradinita. „The Flinstones”, program difuzat intre 1960 si 1966, a fost primul serial de animatie din Statele Unite care a aratat doua persoane de sex opus in timp ce dormeau in acelasi pat. Mai mult, Fred nu are obiceiuri tocmai potrivite pentru un tata – dupa cum puteti vedea in aceasta reclama cu excese misogine pentru o marca de tigari.

Coiotul Wile E. – aflat mereu in urmarirea pasarii Road Runner – ne invata ca e bine sa fim perseverenti, dar si ca planurile prea complicate dau gres. In „Tom si Jerry” si, mai ales, in „Sylvester si Tweety” mesajul este clar – cei mici pot castiga oricand in fata celor mai puternici. Serialele de mai sus au insa si o accentuata latura violenta. Potrivit unui studiu publicat de „Daily Mail”, care a analizat reactia copiilor la programe precum „Scooby Doo” sau „Pokemon”, desenele animate violente au efecte grave asupra comportamentului copiilor.

Ghicitoarea de azi: Cum il chema pe „geamanul” diabolic al lui Captain Planet?

Ovidiu Adam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *