Esec in gasirea unui amplasament pentru deponeul ecologic din Hunedoara

Esec in gasirea unui amplasament pentru deponeul ecologic din Hunedoara

70 milioane de euro ar putea fi ratati pentru ca nimeni nu este de acord cu amplasamentul. Sefii Consiliului Judetean Hunedoara au schimbat de trei ori pana acum locul, plimband groapa prin tot judetul, dar nimeni nu o vrea. Culmea, e un deponeu ecologic, unde nu miroase si nu raman urme

Peste 300 de locuitori ai orasului Calan si ai satelor Ohaba, Strei Sangeorgiu si Grid au dat in judecata Ministerul Mediului si Consiliul Judetean pentru ca nu au fost consultati inainte ca cele doua institutii sa decida amplasarea unui deponeu ecologic (groapa de gunoi) aproape de localitatile amintite.

Avocatii oamenilor vor cere efectuarea unei expertize de mediu si a unei expertize privind sanatatea publica, de catre experti independenti: „Problema este ca nimeni nu i-a intrebat pe acesti oameni daca sunt sau nu de acord cu deponeul, fiind pusi in fata faptului implinit. Pe langa acel deponeu, la nici 50 de metri, trece un parau. In functie de rezultatele expertizei vom decide cum vom actiona in continuare”, spune Maria Tatu, avocatul celor peste 300 de reclamanti.

Seful CJ acuza: „Mentalitate de secolul al XIV-lea”

La inceputul acestei saptamani, la Bosorod a avut loc consultarea publica specifica procedurilor premergatoare acordarii avizului de mediu. Localnicii  nu cunosteau informatii importante despre proiect, insa nici nu au vrut sa auda argumentele reprezentantilor Consiliului Judetean. „Sa ne sacrificam noi sanatatea pentru 100 de locuri de munca la groapa de gunoi?”, „De ce nu se face deponeul in comunei Bosorod?” „Sunt atatea halde de steril care stau neecologizate, de ce nu se face acolo?”, sunt cateva dintre intrebarile la care reprezentantii institutiilor judetene nu au reusit sa dea raspunsuri multumitoare pentru participanti.

„Toate observatiile locuitorilor vor fi transmise Ministerului Mediului, institutia care va decide mai departe daca amplasamentul deponeului va fi sau nu schimbat”, spune Georgeta Barabas, sefa Agentiei pentru Protectia Mediului Hunedoara.

Presedintele Consiliului Judetean, Mircea Molot, a concluzionat ca oamenii nu sunt inca bine informati asupra proiectului, desi in zona s-au impartit pliante informative si spune ca, din cauza opozitiei lor, este periclitata o investitie de 70 de milioane de euro, din care 41 de milioane provin din fonduri europene. „Deja suntem in criza de timp. Reactia de la Bosorod a fos a unor oameni care sunt dezinformati, dupa parerea mea. Dupa modul in care gandim, suntem in secolul al XlV-lea”.

Greseala locala: amplasamentul este discutabil

Consiliul Judetean nu este la primul esec in gasirea unui amplasament pentru deponeul ecologic. Primele doua variante – Simeria si Petrila, au cazut rand pe rand. O a treia varianta, la 20 de kilometri de Deva, in comuna Vetel, a cazut si ea. CJ si firmele de consultanta nu au studiat indeajuns de bine ultima propunere de amplasare a deponeului, motiv pentru care proiectul are toate sansele sa fie cel putin intarziat, daca nu cumva blocat de opozitia localnicilor din Calan, Grid, Strei Sangeorgiu si Ohaba.
Proiectul pentru colectarea selectiva, valorificarea si depunerea gunoiului menajer din Hunedoara presupune, pe langa deponeul ecologic, inca cinci statii de sortare si transfer, amplasate in tot atatea zone ale judetului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *