Este intr-adevar biodiversitatea in pericol ?

Iata cateva exemple ce ilustreaza amenintarea care planeaza  asupra biodiversitatii.

Din 41 000 specii animale si vegetale (dintre cele 3.9 milioane recenzate)  studiate de Uniunea internationala pentru conservarea naturii, se estimeaza ca  16 000 sunt amenintate cu extinctia.

O specie de animal sau planta dispare la fiecare 20 de minute, in special datorita activitatii umane. Un ritm incredibil! De 100 de ori mai rapid decat la finele secolului 18. Zonele virgine se rarefiaza si nu mai reprezinta mai mult de 17% din suprafata globului. Consecintele unui asemenea  fenomen? Foarte grele si ingrijoratoare: fauna si flora mult mai vulnerabile, echilibrul ecosistemului pus in pericol si cercetarea in numeroase domenii  compromisa ( jumatate  dintre medicamentele noastre provin din substante naturale).

Uitati cateva exemplificari:

– Despaduririle si braconajul au efecte devastatoare, mai ales asupra cimpanzeilor africani. Astazi nu mai sunt mai multi de 100 000 in toata Africa fata de 1 milion in 1960.

– Alta calamitate, traficul cu animale salbatice. In ciuda protectiei oficiale, comertul ilegal de animale salbatice are astazi o cifra de afaceri de aproape 5 miliarde de dolari pe an(conform ONG Wildlife), si cererea nu inceteaza sa cresca, fie ca este vorba de piele de crocodil, colti de elefant, blana de lei, innotatoare de rechini si lista este lunga…Consecintele sunt teribile, numarul de elefanti din Africa a scazut de la 10 milioane la 500 000, al antilopelor din Tibet de la 1 milion la 75 000.
– Incalzirea climei ameninta, intre altele, cei 25 000 ursi polari Arctici.  Intre braconaj si incalzirea globala, 6 specii de ursi din 8 risca sa dispara.

Sa nu uitam pestii: din cauza pescuitului excesiv, rezervele se epuizeaza iar un sfert dintre specii sunt in pericol. Rezervele de  cod s-au diminuat  cu 97% in 50 de ani!

Capturile anuale de ton rosu  ating aproape 60 000 tone, dublul cotelor impuse in Europa. Pentru a stopa depopularea oceanelor, dupa parerea specialistilor reuniti in Africa de S in 2003, ar fi o solutie: ar trebui protejata 20-30 % din suprafata oceanelor pana in 2012 pentru a permite speciilor decimate sa se regenereze.Insa, vestea proasta, zonele interzise pescuitului nu ocupa mai mult de 2% din oceane…

Am devenit noi pradatorii planetei?¿  Desi  aceasta distrugere rapida ne aduce pierderea unei parti din securitatea mediului se pare ca nu suntem constienti ca biodiveritatea furnizeaza servicii vitale pentru umanitate cum ar fi curatarea apei, stabilizarea atmosferei, crearea de soluri fertile, oferirea de noi remedii etc.

Acum ceva vreme, IFAT( Federatia Internationala a Comertului Echitabil) a lansat un slogan interesant pe site-ul lor de internet. Acesta ilustreaza foarte bine lipsa noastra de discernamant pentru toate lucrurile facute naturii: sub  privirea omului,  era pictata harta lumii cu aceasta fraza: ,, Aveti grija de mine, pentru ca eu sunt voi ¨.

Revelator, nu ?

Sursa: www.notre-planete.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *