Eticheta eco, ignorata de romani

Doar doua firme romanesti folosesc astazi „Floarea europeana”

Promovarea insuficienta a simbolului si lipsa unei „culturi” ecologice sunt principalele cauze pentru care ecoetichetarea nu prezinta interes la noi.

Eticheta ecologica europeana, „Floarea europeana”, este un simbol grafic insotit de un text descriptiv care se aplica pe produsele „verzi”. Acest sistem de etichetare ecologic a fost introdus in Romania in urma cu sase ani.

De atunci numai doua firme romanesti – una de textile si cealalta de saltele de pat – au obtinut dreptul de utilizare a etichetei ecologice.

Cauzele nepasarii sunt multiple

Motivele pentru care romanii nu s-au aratat interesati de aceasta eticheta sunt multiple. Unul dintre ele este caracterul voluntar al folosirii etichetei europene. Prin urmare, agentii economici nu sunt obligati sa aplice eticheta pe produsele lor.

Un alt motiv al lipsei de interes fata de „Floarea europeana” ar fi lipsa unei „culturi” ecologice a romanilor. Ministrul mediului, Attila Korodi, spune ca, deocamdata, consumatorul roman nu este obisnuit cu acest tip de produse, fapt pentru care firmele nu sunt motivate sa faca demersurile pentru obtinerea dreptului de utilizare a etichetei.

Totodata, reprezentantii agentiilor de turism declara ca multi dintre clienti nu iau in calcul criteriul ecologic atunci cand alege locul in care sa-si petreaca vacanta.

Criterii de obtinere

Sistemul de ecoetichetare promoveaza produsele care nu dauneaza in niciun fel mediului inconjurator. Exista si doua tipuri de servicii pentru care Ministerul Mediului poate acorda eticheta: serviciile de cazare turistica si cele de camping. Insa pentru a obtine dreptul de utilizare a „Florii europene”, posesorul unei unitati de cazare turistica trebuie sa faca dovada ca ferestrele pensiunii sau ale hotelului sunt bine izolate pentru eficientizarea consumului de energie.

In plus, la unitatea respectiva, apa, la robinet, trebuie sa curga cu un debit scazut, iar deseurile sa fie colectate selectiv.

Mai mult decat atat, turistii cazati la un hotel care a primit eticheta ecologica trebuie sa fie serviti si cu produse locale sau ecologice.

Tipuri de produse

Eticheta ecologica europeana se acorda produselor care au un impact redus asupra mediului.

Produsele de curatat, aparatele electrocasnice, produsele pentru casa si gradina pot primi „Floarea europeana” daca respecta anumite standarde de calitate.

Produsele toxice sau cancerigene nu vor primi niciodata o astfel de eticheta.

Din acest sistem sunt excluse produsele alimentare, bauturile alcoolice si produsele farmaceutice

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *