Eticheta pentru turismul durabil

Un seminar pe tema etichetei ecologice europene pentru cazare turistica si camping a fost sustinut in cursul zilei de ieri de catre un consilier al Comisiei Europene in prezenta reprezentantilor Consiliului Judetean, ai Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii, Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Asociatiei pentru Promovarea Turismului Tulcea si, din pacate, a unui numar restrans de manageri de pensiuni turistice din Tulcea si Delta Dunarii.
„Majoritatea clientilor cauta o cazare cu efecte pozitive asupra sanatatii lor si foarte multi dintre ei doresc un sejur care sa respecte mediul. Un studiu german a aratat ca pana la doua treimi dintre turisti se asteapta ca agentia lor de voiaj, tour-operatorul, resort-ul sau structura de cazare sa respecte mediul in activitatile lor. 51% dintre turisti aleg structuri care respecta mediul, in timp ce 84% dintre ei prefera un mediu necontaminat pentru destinatia lor”, a declarat Consilierul CE, Dagmar Diwok.
Eticheta ecologica europeana este unul dintre instrumentele strategice oferite de Uniunea Europeana, mai precis o certificare ce ia in considerare tot ciclul de viata al unui produs sau serviciu, stabilind standarde ecologice de nivel european pentru hoteluri, pensiuni si camping, mai ales pentru cele amplasate in arii protejate si parcuri naturale, reprezentand de fapt un sprijin important pentru integrarea intr-o retea europeana a turismului durabil. La nivel european au fost certificate pana in prezent 26 de grupuri de produse si servicii si 420 de producatori, cu 300 de milioane de produse vandute, in valoare de aproximativ 700 milioane euro anual. „Strategia de consum durabil a fost adoptata de Comisia Europeana in 1992, iar eticheta este certificarea faptului ca produsele si serviciile respecta conditiile fixate. Un studiu privind Romania arata faptul ca 40% dintre romani opteaza pentru produsele sanatoase. Consumatorii romani nu au inca bani pentru astfel de produse, dar situatia se va schimba, cu siguranta!”, a precizat Dagmar Diwok.
Eco – eticheta pentru serviciile de cazare a fost introdusa in Comunitatea europeana in 2003, iar un an mai tarziu a aparut cea referitoare la serviciile de camping. Pana in prezent, la nivel european au fost certificate peste 250 de firme.
Criteriile pe care se axeaza acordarea etichetei se refera la consumul redus de energie, apa, produse chimice, la un management al deseurilor dar si la alte servicii.
Potrivit consilierului CE, structurile de cazare care vor primi eco – eticheta sunt incluse intr-un program de promovare, beneficiid de actiuni adresate mass-media, prezenta la diferite targuri de turism si altele asemenea. „In activitatea noastra de marketing includem si editarea unei brosuri de destinatie. Daca vom reusi sa certificam patru, cinci structuri de cazare, putem face o brosura pentru Delta Dunarii, care va merge la toate targurile de turism. Eu sunt sigura ca anul viitor vom avea un astfel de ghid pentru Delta Dunarii”, si-a aratat convingerea consilierul Diwok.
Cei interesati pot gasi mai multe detalii despre certificarea oficiala si dreptul de eticheta ecologica pe site-ul www.eco-label-tourism.com , care ofera si optiunea pentru limba romana.

Sursa: ACUM Cotidian de Informatie si Atitudine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *