Etichete eco pentru masini

0
115


Autovehiculele ar putea fi clasificate, incepand din 2012, in functie de consumul de combustibil si de cantitatea de noxe emisa. Guvernul american vrea sa puna viniete pe parbrizul autoturismelor, pentru a le evidentia pe cele care fac economie la combustibil.


Autoturismele noi i-ar putea imbia pe posibilii proprietari cu un nou atu: viniete care sa ateste gradul eficientei lor in raport cu cantitatea de combustibil consumata, dar si cu cea de gaze cu efect de sera emise. Astfel, la fel ca si electrocasnicele care sunt clasificate dupa eficienta energetica, autoturismele cu un consum mic si care emit cat mai putine gaze cu efect de sera se vor transforma in vedetele show-room-urilor. Asta in cazul in care propunerea legislativa a Departamentului de Transport si Protectia Mediului din Statele Unite ale Americii va fi pusa in aplicare, informeaza „San Francisco Chronicle”.

Doua solutii

Specialistii din cadrul acestui departament sustin ca exista doua modalitati prin care propunerea ar putea fi pusa in practica incepand cu 2012. Prima solutie ar fi ca pe parbrizul autoturismelor sa fie lipita o vinieta pe care sa fie inscriptionata o litera de la A la D, in functie de cat de eficient este automobilul respectiv.
Cea de-a doua solutie ar fi ca guvernul american sa vina cu un nou design al vignietelor aflate deja in uz, pe care sa fie inscrise si aceste specificatii referitoare la eficienta automobilului. Mai ales ca vinietele americane nu au fost modificate semnificativ de trei decenii, iar guvernul isi doreste ca acestea sa reflecte diferentele dintre noile autoturisme fabricate cu ajutorul tehnologiilor moderne.

Producatorii, impotriva vinietelor

„De la masinile electrice pana la hibridele care se alimenteaza la priza, consideram ca un nou tip de vinieta este absolut necesar pentru a ajuta clientii in a face cea mai buna alegere, atat pentru portofelul lor, cat si pentru mediul inconjurator”, a declarat
Gina McCarthy, reprezentant al Agentiei pentru Protectia Mediului, SUA. Producatorii de automobile se tem insa ca o astfel de masura ar putea afecta vanzarile.

Ce spun etichetele despre masini

– Vinietele care ar urma sa fie lipite pe parbrizul masinilor le-ar incadra pe acestea intr-o clasa de la „A” la „D”. Astfel, autoturismele incadrate in clasa „A” ar consuma combustibil in cantitati foarte mici si ar emite putine gaze cu efect de sera.
– In clasa „A+” s-ar incadra automobilele electrice, potrivit propunerii legislative a Departamentului de Transport din SUA.
– In clasa „A” ar intra automobilele hibrid, ce pot fi alimentate si de la priza.
– In clasa „A-” s-ar incadra hibridele electrice, dar care folosesc si benzina, precum Ford Fusion, Honda Civic si Toyota Prius.
– In clasa „B” sau „B-” ar urma sa fie incadrat orice autoturism cu emisii si consum mediu. Departajarea intre clasa „B” si categoria „B-” depinde de motorul vehiculului.
– In clasa „D” ar intra majoritatea modelelor de lux, cum ar fi Ferrari 612 Scaglietti.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here