Etichete ecologice pentru pensiunile din Delta Dunarii

Operatorii de turism din Delta Dunarii isi pot certifica ecologic pensiunile sau celelalte unitati de cazare, acesta fiind cel mai legitim mod de a garanta pentru calitatea serviciilor pe care acestia le ofera.
Avantajul cel mai mare al etichetei ecologice este promovarea gratuita a acestor locatii la targurile de turism internationale, dar si o selectie a turistilor care ajung in aceasta zona.
Dagmar Diwok, expert in cadrul Comisiei Europene, a prezentat ieri la Tulcea, in cadrul unui seminar organizat de asociatia nonguvernamentala „Prietenii Naturii”, modul in care eticheta ecologica poate fi utilizata si de patronii pensiunilor din Delta Dunarii.
Conditii de certificare
Pentru a obtine o astfel de eticheta ecologica, un patron de pensiune trebuie sa aiba in vedere o serie de criterii impuse de Comisia Europeana pentru serviciile de cazare oferite turistilor, si de camping, printre care: folosirea energiei electrica provenind din surse regenerabile, reducerea debitului apei la robinete, tratamentul corect al apei reziduale dar si produse alimentare locale si biologice.
Desi aceste conditii par la prima vedere unele greu de realizat, avand in vedere costurile de achizitie a instalatiilor eoliene sau realizarea unor sisteme integrate de colectare a deseurilor, in realitate, costurile curentului electric sau folosirea echilibrata a apei de la robinet pot amortiza intr-un timp scurt cheltuielile initiale.
In acelasi timp, expertul european Dagmar Diwok a precizat ca cea mai mare parte a potentialilor turisti vest europeni sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru serviciile turistice ecologice si ca si cetatenii romani vor avea aceeasi viziune intr-o anumita perioada de timp.
„Eco – eticheta europeana atesta calitatea produselor, produse cu impact mai mic asupra mediului si care genereaza mai putine deseuri. De obicei produsele etichetate ecologic au o performanta mai mare iar procedeul de aplicare este acelasi pentru toata Europa”, a mentionat Dagmar Diwok.
Turismul, inteles diferit in Romania
Daca in Romania conceputul de turism ecologic este unul relativ nou, pentru occidentali eticheta ecologica este o garantie a calitatii unui produs, fie acesta si turistic. Asa se face ca turistii straini, in special cei din vestul Europei, cauta cu totul altceva decat ceea ce doresc romanii. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de UK Trip Advisor, si prezentat ieri in cadrul seminarului ce s-a desfasurat la Tulcea.
Potrivit studiului, in timp ce romanii vor ca in vacante sa fie departe de casa, sa manance bine si sa se relaxeze in aer curat, turistii straini cer cu totul altceva. Ei nu vor doar sa „observe peisajul”, asa cum fac romanii, ci vor sa cunoasca oamenii din zonele in care calatoresc si sa participe la viata de zi cu zi a localnicilor. Astfel, pachetele tour-operatorilor trebuie sa contina: turism traditional sau spiritual, foto safari, turism stiintific sau mountain biking. Adica este de preferat ca agentii de turism din Delta Dunarii, sau in general din Romania, sa isi rescrie oferta, care nu este deloc adecvata cererilor vesticilor.
obiectiv tulcea „Turistii straini prefera hanurile sau hotelurile de tip familial, eco-pensiunile sau fermele de vacanta si oamenii combina hobby-urile cu calatoriile”, a spus Andrei Blumer, presedintele Asociatiei de Ecoturism Romania. Mai exact, este de preferat ca patronii pensiunilor, sau chiar ai hotelurilor, sa interactioneze direct cu clientii, ca acestia sa nu se simta straini in acele locuri.
In ceea ce priveste locatiile alese de turistii din vestul Europei, in studiul realizat de UK Trip Advisor si prezentat de Andrei Blumer, sunt preferate cele aerisite, cu putine cladiri:
„Turistii evita destinatiile nesigure si zonele cu exces de cladiri. Este important ca o zona, pentru a deveni atragatoare pentru vizitatori, sa fie sigura si curata iar aceste mesaje trebuie sa ajunga la ei”.
O alta problema prezentata in cadrul seminarului de ieri a fost ca prezentarea de pe Internet a pensiunilor turistice din Delta Dunarii este deficitara si ca ar fi foarte important ca turistii vestici sa poata accesa unul, cel mult doua site-uri pe Internet care sa contina intreaga oferta turistica din aceasta zona.
Operatorii de turism din Delta Dunarii, sceptici la propunerile europene
Desi eticheta ecologica poate fi un avantaj serios pentru cei care fac turism in Delta Dunarii, iar numarul vizitatorilor straini ar putea sa creasca respectandu-se conditiile impuse de Uniunea Europeana, operatorii de turism din Delta sunt inca sceptici. Acestia cred ca este imposibil sa obtina etichetele ecologice in conditiile in care in cele mai multe localitati de aici nu exista retele de alimentare cu apa sau canalizare si nici sisteme de gestionare a deseurilor.
„Am participat la foarte multe seminarii si stiu ca se fac diverse planuri si proiecte, numai ca noi exact cu implementarea stam prost. In realitate, nimeni nu face nimic, si eu, pana acum, nu am vazut ca exista un sistem de administrare a deseurilor. La Mila 23, de exemplu, nu este o groapa de gunoi si majoritatea celor de acolo deverseaza deseurile direct in Dunare. Eu am o pensiune mica si stiti ce fac cu gunoiul? Il ard, deci poluez. Ideea este ca sunt bani veniti de la Uniunea Europeana si la Minister si la Administratia Rezervatiei Biosferei sau la alte institutii, dar nimeni nu face nimic cu acesti bani. E foarte greu sa fac o pensiune la standardele europene. Se dau amenzi colosale pentru deversari de deseuri insa de ce nu vine statul cu banii aceia multi primiti de la Uniunea Europeana sa faca o retea de gestionare a deseurilor?
Autoritatile, in ciuda numeroaselor sisteme de implementare despre care se vorbeste, si despre numeroasele proiecte virtuale, nu fac nimic si pana la ora asta nu s-a implementat nimic”, a declarat Roman Stefan Condratov, patronul unei pensiuni din Delta Dunarii.

Sursa: Obiectiv Tulcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *