Etichetele, protejate

DIRECTIVA – Producatorii nu mai au nici o scuza daca nu respecta legea
Noile acte normative stabilite de Uniunea Europeana in ceea ce priveste etichetele produselor alimentare vin in sprijinul
populatiei, pentru ca aceasta sa stie cu exactitate ce consuma.

Comisia Europeana (CE) a dat o serie de directive in ceea ce priveste modificarile pe care trebuie sa se produca din punct de vedere legislativ la produsele alimentare, atit in ceea ce priveste ambalajul produsului, dar si tara de provenienta si eticheta acestuia. Majoritatea unitatilor de alimentatie din Europa si Statele Unite ale Americii s-au conformat deja cu noile acte normative, mai ales ca obezitatea a atins cote alarmante in rindul copiilor si al adolescentilor, majoritatea restaurantelor si a fast-food-urilor afisind in meniuri lista cu numarul caloriilor. Insa si producatorii din domeniu au salutat initiativa UE, cei mai multi mentionind pe etichete numarul de calorii si toate informatiile nutritionale intr-o forma foarte vizibila, care sa permita consumatorilor sa aiba un acces cit mai usor la ele.

EXCEPTII. Insa nu toate produsele trebuie sa se conformeze cu directivele UE. Alimentele neprocesate sau afumate care contin un singur ingredient, de exemplu, carnea proaspata sau merele, apa, ceaiul, cafeaua, verdeata, mirodeniile, sarea sau otetul nu trebuie sa fie insotite de aceste informatii. De asemenea, nici in cazul aromelor, aditivilor alimentari sau ai altor agenti cu ajutorul carora alimentele pot capata o textura mai bogata legea nu trebuie neaparat aplicata. Produsele comercializate in ambalaje a caror suprafata este mai mica de 25 cm pot ajunge la consumatori fara informatiile cu pricina, intrucit CE permite acest lucru.

CIT TREBUIE SA CONSUMAM? Un alt subiect atins de CE este cel legat de Necesarul Minim Zilnic (RDI), adica de cantitatea pe care trebuie sau putem sa o consumam in contextul unei diete zilnice, indicatiile fiind date pornind de la Doza Zilnica Recomandata(DZR). Acest concept nu este deloc o noutate in legislatia UE pentru vitamine si minerale, iar producatorii deja au inclus aceasta recomandare in lista nutrientilor de pe eticheta produselor. DZR este stabilita tinindu-se cont de cele deja utilizate in industria alimentara, pe baze care nu au fost fixate pornind de la o lege anume si de la cele care sint determinate de alte tari si poate fi actualizata de CE in orice moment, daca este necesar. Propunerile privind DZR nu vor aduce modificari in ceea ce priveste cantitatea de nutrienti pe care trebuie sa o consumam, ci doar vin cu recomandari. De exemplu, toate informatiile nutritionale de pe eticheta produsului ar trebui scrise „pentru o portie”, la care neaparat sa fie adaugata o comparatie privind cantitatea de vitamine si minerale recomadata de producator si DRZ.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *