„Eu am creat prima Harta Verde”

INITIATIVA – Wendy Brawer este initiatoarea Green Map
Americanca Wendy Brawer a initiat si realizat in 1992 prima „harta verde” din lume, cea a orasului New York. Brawer a venit in Romania pentru a sustine lansarea Hartii Verzi a Bucurestiului, proiect la care Jurnalul National este partener media.

* Jurnalul National: Cum v-a venit ideea realizarii unei „harti verzi”?

Wendy Brawer: In 1992 a fost semnat Tratatul de la Rio. Inaintea acestui eveniment, delegatiile din toata lumea, care urmau sa semneze documentul, s-au reunit la New York, orasul in care locuiesc eu, pentru negocierile finale. M-am gandit ca ar fi util ca oaspetii sa vada care sunt resursele durabile ale orasului, asa ca impreuna cu mai multi colegi – eu lucram pe atunci la o firma de design – sa realizam Harta Verde a orasului New York. Dupa citeva luni de munca intensa si voluntara am reusit sa facem aceasta harta, s-o tiparim si s-o distribuim. S-a dovedit un succes urias, a fost extrem de bine primita si foarte multa lume a fost interesata sa ne ajute: companii, reprezentanti au autoritatilor, oameni obisnuiti. Dupa prima editie am primit de la oameni o lista cu greselile pe care le facusem. Le-am reparat si de atunci Harta Verde a fost mereu imbunatatita.

* Cum s-a ajuns ca acest concept sa fie internationalizat?

Ei bine, cred ca e vorba de puterea exemplului. Vazind ce avem in New York, un oras atit de poluat, atit de murdar, aflat in potential pericol din cauza incalzirii globale, si alti oameni au vrut sa realizeze asa ceva in tarile lor. Ca atare, europenii, dar si asiaticii si apoi australienii, sud-americanii ne-au contactat, ne-au cerut informatii, iar acestea s-au dovedit a fi utile si i-au ajutat sa realizeze Harti Verzi in toata lumea. Practic, la ora actuala, fiecare oras mare din lume are cite o Harta Verde, astfel incit atit locuitorii, cit si turistii sa poata vedea care sint zonele cu potential de dezvoltare durabila a acelor zone.

* Ce inseamna, practic, o Harta Verde?

O Harta Verde este harta obisnuita a orasului, pe care sunt trecute diverse simboluri. Unele reprezinta zonele verzi ale localitatii, altele cu punctele in care se poate colecta hirtia, plasticul, sticla, mobila si altele. De asemenea, locatiile cu potential de dezvoltare durabila, locurile unde se pot amplasa panouri pentru energie solara, de exemplu. Mai sint trecute cladirile „verzi”. E important de spus ca a fi „verde” nu inseamna numai a fi ecologist. De aceea, le recomand locuitorilor Bucurestiului sa se bucure de Harta Verde a orasului lor, care va fi lansata curind, sa o foloseasca, sa semnaleze toate greselile, pentru ca ele sa fie reparate in viitoarele editii. Harta Verde este un proiect prin care oamenii pot deveni un grup unit, care sa actioneze, sa nu mai lase autoritatile sa-si faca de cap si sa ia orice masura in orasul lor.


Bucuresti

Harta Verde a Bucurestiului a fost realizata de Asociatia culturala Goodartofnoon si va fi lansata in parteneriat media cu Jurnalul National. Cititorii din Bucuresti ai cotidianului nostru vor primi gratuit harta, care va fi distribuita impreuna cu ziarul. Lansarea va avea loc in luna mai si nu are nici o legatura cu campania electorala.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *