Europa da unda verde pentru carnea clonata

Autoritatile garanteaza pentru sanatatea celor care consuma alimente de la animale clonate
2578-160938-_4colafp_clone.jpg
Oficialii europeni sustin ca „nu sunt dovezi stiintifice privind existenta vreunui risc generat de consumul de carne sau lapte provenit de la animale clonate”.

Concluzia mult asteptatului raport final al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) arata ca sanatatea oamenilor care se hranesc cu alimente provenite de la animale clonate nu este in niciun fel pusa in pericol, scrie cotidianul britanic „The Guardian”.

Schimbare de la o saptamana la alta

„Cercetarile noastre nu prezinta nicio dovada care sa sugereze vreo diferenta intre produsele alimentare provenite de la animalele crescute in mod traditional si cele de la animalele clonate”, a declarat seful EFSA, Vittorio Silano, la prezentarea raportului final al autoritatii de profil.

Oficialul european a revenit astfel asupra pozitiei exprimate saptamana trecuta, cand a declarat ca produsele provenite de la animalele clonate ar putea sa nu fie sigure pentru consum, urmand sa fie efectuate studii suplimentare in acest domeniu.

Presiunea americanilor

„Este clar ca sunt probleme semnificative legate de starea de sanatate si de siguranta animalelor clonate, care pot fi mult mai frecvente si mai severe decat in cazul animalelor obisnuite.

Totusi, inca nu se poate preciza care ar fi exact aceste probleme in ceea ce priveste produsele provenite de la vite si porci clonati, deoarece baza de date pe care o avem, in prezent, despre acest subiect este redusa. De aceea, avem nevoie de cercetari suplimentare”, spunea in urma cu o saptamana Vittorio Silano.

Potrivit sursei citate, autoritatea americana privind siguranta alimentelor face uz de mijloacele de presiune pe care le are la dispozitie, astfel incat sa determine Comisia Europeana sa legalizeze introducerea alimentelor de acest gen pe piata europeana.

In martie 2007, CE a cerut EFSA sa faca o serie de cercetari privind avantajele si dezavantajele clonarii animalelor.

Solicitarea executivului european a venit la scurt timp dupa ce autoritatea americana de profil (FDA) a anuntat ca sustine introducerea pe piata a produselor din carne si lapte provenite de la vaci, capre si porci care au fost clonati.

Decizie pe baza sondajelor

Comisia Europeana este institutia careia ii apartine decizia finala in ceea ce priveste introducerea pe piata si comercializarea carnii clonate.

Oficialii CE au declarat ca decizia forului european nu se va baza numai pe raportul Autoritatii pentru Siguranta Alimentara, ci va lua in consideratie sondajele de opinie realizate la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Datele acestor chestionare urmeaza sa fie publicate in toamna acestui an.

Sondajele anterioare arata ca britanicii se opun consumului de alimente provenite de la animale clonate.

In acelasi timp, insa, Marea Britanie si Germania se pronunta in favoarea introducerii carnii clonate pe piata europeana.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *