Europa risca o criza energetica. Jumatate din centralele pe gaze s-ar putea inchide pana in 2016

Studiu GE: "Pân? în 2025, consumul de gaze va cre?te cu peste o treime fa?? de nivelul actual"
Europa risca o criza energetica. Jumatate din centralele pe gaze s-ar putea inchide pana in 2016
Europa risca o criza energetica. Jumatate din centralele pe gaze s-ar putea inchide pana in 2016

Europa risca o criza energetica, daca iarna care vine este prea friguroasa. Centralele pe gaz se inchid una dupa alta, iar in locul lor rasar turbine eoliene sau panouri solare. Chiar daca e mai scumpa, energia verde e preferata de producatori, pentru ca e subventionata. Dar tocmai aceasta dependenta a Europei de sursele regenerabile o poate ingheta. Rusii nu pot decat sa se bucure: dorinta de independenta energetica a europenilor este inca fragila… in bataia vantului si a soarelui.

Peste jumatate din centralele pe gaze din Europa s-ar putea inchide pana in 2016, pentru ca nu mai sunt rentabile. Asta inseamna ca Europa va pierde o capacitate de 130.000 de megawati, echivalenta cu 185 de reactoare de la Cernavoda.

Scoaterea centralelor de gaze din functiune inseamna un pericol pentru securitatea energetica, arata un raport al francezilor de la Cap Gemini.

Rezervele de gaze din subteran sunt acum mult mai mici decat in anii trecuti, asa ca in caz de temperaturi foarte scazute la iarna, multe state europene vor avea probleme cu furnizarea de energie si caldura catre consumatori.

Energia regenerabila nu poate acoperi o crestere brusca a cererii

Centralele de energie regenerabila au o productie volatila si nu pot acoperi o crestere rapida a cererii. Turbinele eoliene nu pot functiona decat daca vantul este suficient de puternic. La fel si cu panourile solare, care depind de intensitatea razelor solare. In schimb, indiferent de vreme, centralele de gaze pot prelua o crestere a cererii in doar cateva minute. Sunt indispensabile in situatiile de criza. Dar multe dintre ele nu genereaza pe masura cheltuielilor, asa ca producatorii se duc tot mai mult catre energia verde, incurajati si de subventiile oferite de guverne.

In Germania, tara care conduce clasamentul european in materie de energie verde, RWEa anuntat ca renunta la o parte din centralele pe gaz . La fel fac si concurentii de la E.ON.

Subventiile pentru energia verde au mai scazut, dar consumatorii platesc facturi mai mari

Taxa pentru promovarea energiilor regenerabile a crescut de patru ori in Germania in ultimii ani si a ajuns sa insemne 20 la suta din totalul facturii. Scumpirile pun presiune si mai mare pe bugetele statelor puternic indatorate, ca Spania. Acolo, rata de utilizare a centralelor pe gaze a scazut la 11 la suta in prima jumatate a anului.

Centralele pe gaze sunt amenintate nu numai de cele regenerabile, ci si de carbunele ieftin venit din America. Surplusul de carbune ajunge in Europa, unde cererea este in crestere. Rata de utilizare a unei centrale pe carbune este de 40-70 la suta, mult mai mare decat cea a centralelor pe gaze. Iar producatorii nici nu mai sunt asa de speriati de platile pe care trebuie sa le faca pentru ca polueaza mai mult. Costurile certificatelor de emisii de dioxid de carbon au scazut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *