Europa va cadea victima secetelor si inundatiilor

Europa nu este deloc ferita de efectele schimbarilor climatice, chiar daca este mai bine pregatita decat alte regiuni sa faca fata acestor probleme, intrucat temperatura de aici creste mai repede decat media mondiala.seceta

„La o incalzire mondiala de 0,8 grade Celsius intr-un secol, Europa a castigat 1,1 grade Celsius cu diferente regionale, de pana la 6 grade in Arctica”, a explicat Jacqueline McGlade, directorul Agentiei Europene de Mediu (EEA), citata de AFP.

Canicula din 2003, care a facut 70.000 de morti, va reprezenta doar o perioada de pregatire pentru verile care vor urma, intrucat o vara din doua va fi caniculara pana la sfarsitul acestui secol.

Perspectivele pentru 2050, analizate minutios de EEA intr-un raport publicat in luna aprilie, prezinta o Europa separata in doua, cu un climat sud-mediteraneean deshidratat si in curs de desertificare si cu un altul, la nord, caracterizat prin precipitatii abundente pe timpul iernii si chiar prin inundatii.

In plus, apa va fi un motiv de preocupare pentru toti, noua tari fiind deja pe lista celor care sufera de stres hidric, printre care se numara si Cipru, Spania, Italia, Belgia, Bulgaria si Marea Britanie.

„Schimbarile climatice vor exacerba presiunea asupra regiunilor aflate deja in dificultate”, a avertizat Andre Jol, autorul raportului EEA. Si aceasta in conditiile in care continentul va fi nevoit sa isi diminueze consumul de apa, „nu numai in agricultura, ci si in gospodarii”.

„Debitul raurilor se va schimba radical: foarte rapid primavara, cu riscuri de inundatii importante in Germania si in Olanda. Dar mult mai putina apa pentru toti vara: regiunea Viena, din Austria, se va confrunta cu cele mai serioase penurii pe viitor”, a precizat Jol.

In Europa de Sud, in agricultura se foloseste 60% din totalul de apa consumata, chiar 80%. „Daca nu vom fi in masura sa furnizam multa apa, ne putem astepta la scaderi spectaculoase de randament. Chiar la renuntarea de a mai cultiva grau in regiunea Mediteranei”, a subliniat si Stephane Hallegatte, cercetator la IPEMED (Institutul de Prospectiva Economica al Lumii Mediteraneene).

Un alt motiv de ingrijorare il reprezinta cresterea nivelului oceanului planetar, care ar putea ajunge pana la 1 metru, astfel ca populatia de pe coasta va fi nevoita sa se deplaseze spre zonele mai inalte.

„Ramane o mare dilema privind cresterea Mediteranei, legata de ocean doar prin Stramtoarea Gibraltar si supusa unei intense evaporari odata cu cresterea caldurii”, a recunoscut Hallegatte.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *