Europa vrea energie din oceane

Europa vrea energie din oceane
Europa vrea energie din oceane

Comisarii Maria Damanaki si Günther Oettinger au prezentat, ieri, un nou plan de actiune menit sa faciliteze dezvoltarea in continuare a sectorului energiei oceanice regenerabile in Europa. Potrivit unui comunicat remis redactiei, planul de actiune ar trebui sa contribuie la impulsionarea industrializarii complete a acestui nou sector al energiei marine. „Energia oceanelor acopera toate tehnologiile de captare a energiei regenerabile din marile si oceanele noastre, cu exceptia celei pentru captarea energiei eoliene marine. Exploatarea energiei oceanice ar contribui la decarbonizarea economiei UE si ar furniza o sursa sigura si fiabila de energie regenerabila pentru Europa”, conform sursei citate.

Comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit, Maria Damanaki, a precizat: „Dupa cum se subliniaza in strategia noastra de Crestere Albastra, marile si oceanele au potentialul de a genera o crestere economica uriasa si locuri de munca foarte necesare. Ajutand sectorul energiei oceanice sa se dezvolte pe deplin putem indeplini acest potential prin inovare si, in acelasi timp, asiguram energie ecologica si regenerabila, pentru Europa.”

Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a afirmat ca energia oceanica are un semnificativ potential de a spori securitatea aprovizionarii.

Resursele de energie oceanica disponibile la scara mondiala depasesc atat nevoile de energie actuale, cat si nevoile viitoare estimate, conform specialistilor UE. Aceasta ar putea fi captata sub diverse forme, de exemplu prin energia valurilor si cea a ciclului mareelor. Exploatarea energiei oceanice ar trebui sa duca UE pe calea unei economii cu emisii scazute de carbon si, prin reducerea dependentei UE de combustibilii fosili, ar consolida securitatea energetica.

In ciuda potentialului de netagaduit, acest nou sector promitator se confrunta cu mai multe probleme care trebuie rezolvate pentru a sprijini acest sector emergent sa se bucure de beneficiile economice si de mediu semnificative si sa devina competitiv din punct de vedere al costurilor cu alte forme de generare a energiei, se mai arata in comunicat. In prezent, costurile aferente tehnologiei sunt ridicate, iar accesul la finantare este dificil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *