European Goldfields foreaza dupa zacaminte de minereuri complexe in Deva. Ce ascund vechile exploatari

European Goldfields foreaz? dup? z?c?minte de minereuri complexe în Deva. Ce ascund vechile exploat?ri
European Goldfields foreaza dupa zacaminte de minereuri complexe in Deva. Ce ascund vechile exploatari
European Goldfields foreaza dupa zacaminte de minereuri complexe in Deva. Ce ascund vechile exploatari

Compania miniera European Goldfields, membra a grupului minier Eldorado Gold, face foraje la marginea municipiului Deva, in cautarea zacamintelor de minereuri polimetalice. O sonda a fost amplasata intr-o padure din zona complexului turistic Cabana Caprioara, la patru kilometri de centrul municipiului.

Demararea lucrarilor a fost anuntata de reprezentantii companiei in toamna anului trecut, dupa ce in luna februarie 2013, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a acordat societatii European Goldfield licenta de concesiune pentru explorarea resurselor de minereuri polimetalice din zona Deva, Muncel si Brad.

In functie de rezultatul activitatilor de explorare, compania miniera va hotari daca va investi intr-un viitor proiect minier. European Goldfields este actionar majoritar (80 la suta) la Deva Gold, companie care va derula proiectul exploatarii aurifere de la Certej. Nicolae Stanca, managerul Deva Gold si reprezentant al European Goldfields, dar sustine ca rezultatele forarilor preliminare nu sunt satisfacatoare.

Uraniu in minele vechi ale Devei

Totusi, Deva a fost un oras minier. Leonida Cazanaru, fost cercetator, cu o experienta de patru decenii in minerit, sustine ca in imprejurimile Devei fostele zacaminte ascund, nu doar minereuri complexe (plumb, zinc, cupru) dar si uraniu. „In exploatarile miniere ale Devei s-a sapat pana la adancimea de 620 de metri, iar acolo minerii au dat de uraniu. In vremea comunismului, cand zacamintele erau exploatate la maximum, nivelul de radioactivitate in Deva era foarte ridicat. Deva era unul dintre orasele Romaniei in care se inregistrau cele mai multe cazuri medicale de boli cauzate de expunerea la radiatii”, a atentionat specialistul in minerit. Tot el a adaugat ca iazul de decantare a minereului, situat la marginea Devei, contine substante radioactive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *